με την υπογραφή του Γιάννη Κολλάτου

Θα αργήσουν να δουν το… χρώμα του χρήματος οι αγρότες

04.10.2015 | 21:43
Αγροτικά Νέα
Θα αργήσουν να δουν το… χρώμα του χρήματος οι αγρότες

Για το τέλος Νοεμβρίου, στην καλύτερη περίπτωση, οδεύει η διαδικασία προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, κι αυτό µετά από επίµονη «διπλωµατία» του μέχρι πρότινος υπηρεσιακού υπουργού ∆ηµήτρη Μελά στο τελευταίο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

 H οριστικοποίηση των δικαιωμάτων θα γίνει καθυστερημένα, αφού καθυστέρησε η ταυτοποίηση των βοσκοτόπων, ενώ μέχρι προχθές ήταν ακόμη ανοιχτή η πύλη του ΟΠΕΚΕΠΕ για διορθώσεις και στο υπουργείο ελπίζουν οι κοινοτικοί να είναι «ευέλικτοι» στους ελέγχους.

 Η χώρα µας, λόγω και της έλλειψης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα ,  δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει την απόφαση της Επιτροπής που δίνει δικαίωµα πίστωσης µέχρι 70% των ενισχύσεων από τις 16 Οκτωβρίου και ψάχνει τρόπο να πλήρώσει, έστω και το 45%, µέχρι τις 27 Νοεµβρίου.

 Η ανησυχία όσων φοβούνται ότι πάει πίσω η πληρωµή της ενιαίας, η πρώτη δόση της οποίας πέρσι δόθηκε στις 12 Νοεµβρίου, ενισχύεται από το ότι η οριστικοποίηση των δικαιωμάτων θα γίνει καθυστερηµένα και στο υπουργείο πλέον ελπίζουν οι κοινοτικοί να εµφανιστούν «ευέλικτοι» στους σχετικούς ελέγχους, όπως άλλωστε αιτήθηκε ο ∆ηµήτρης Μελάς στο πρόσφατο συµβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, µε το επιχείρημα της πρώτης χρονιάς εφαρμογής της ΚΑΠ.

 Πιο µμπερδεμένη είναι η κατάσταση µε τα βοσκοτόπια και τις ενισχύσεις αυτών, καθότι δεν ολοκληρώθηκαν τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια και είχαν «τρενάρει» για αρκετό χρόνο τις διαδικασίες αντιστοίχησης των εκτάσεων βοσκής µε το ΟΣ∆Ε.

Η ανακεφαλαιοποίηση
 Ακόµη κι αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκληρώσει τις διαδικασίες, κάτι για το οποίο  διαβεβαιώνει η αντιπρόεδρος κ. Κατσινοπούλου , µια σειρά από «τεχνικά» ζητήµατα, όπως η χρονοτριβή στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ενδέχεται να αποτελέσουν τροχοπέδη στην έγκαιρη εξόφληση του τσεκ.

Κι αυτό γιατί αν δεν προηγηθεί ανακεφαλαιοποίηση, θεωρείται εξαιρετικά επίφοβο, αν το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα µέσω του οποίου πληρώνονται οι αγρότες, καταφέρει εν τέλει να βρει τα απαιτούµενα χρήµατα, ύψους περίπου 2 δις ευρώ της ενιαίας( η προκαταβολή πάντως θα είνια στα 900 εκατομμύρια). Ποσά που καταβάλλονται στους παραγωγούς µε ταµειακή διευκόλυνση των τραπεζών, ενώ στη συνέχεια πληρώνονται σε αυτές εντόκως από το δηµόσιο, όταν τελικώς εισρεύσει το κοινοτικό χρήµα στους κρατικούς κορβανάδες.



Δείτε επίσης:
 ^