με την υπογραφή του Γιάννη Κολλάτου

Μάχη εξουσίας στη ΝΔ με απρόοπτα και αγνώστους Χ

04.10.2015 | 21:49
Πολιτική
Μάχη εξουσίας στη ΝΔ με απρόοπτα και αγνώστους Χ

Στα χαρακώματα είναι πλέον όλοι οι εσωκομματικοί στρατοί στη Ν.Δ. ενόψει των εκλογών για τον νέο αρχηγό του κόμματος. Τα μαχαίρια έχουν βγει από τα θηκάρια και οι μάχες ξεκίνησαν, με το ενδιαφέρον να είναι ότι στη μέση έχουν μπει και κεντρικά πρόσωπα της κεντροδεξιάς, όπως π.χ. ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τον Αντώνη Σαμαρά, η σχέση των οποίων επιδεινώθηκε πάρα πολύ τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
 
Σε αυτό τον σκληρό πόλεμο, των περίπου 30 ημερών που ξεκίνησε, για την κατάκτηση του…«Αγίου Δισκοπότηρου» της κεντροδεξιάς, αντιπαρατίθενται κομματικοί στρατοί, τζάκια, φατρίες, οικογένειες και ομάδες, ενώ για πρώτη φορά από το 2009 ασχολείται τόσο έντονα από το παρασκήνιο ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που ανησυχεί για την ενότητα της παράταξης.
 
Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ν.Δ., Βαγγ. Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης άρχισαν τα τροχιοδεικτικά πυρά και η ένταση κυριαρχεί στο παρασκήνιο, ενώ οι στρατοί είναι σε πλήρη παράταξη.
Ο Β. Μεϊμαράκης και τα τζάκια της κεντροδεξιάς

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης που μπήκε και επίσημα πρώτος στην κούρσα της διαδοχής έχει μαζί του όλες τις οικογένειες και τα βασικά τζάκια της κεντροδεξιάς. Τον στηρίζει ο Κ. Καραμανλής και το σύνολο σχεδόν των «καραμανλικών» στελεχών ανά την επικράτεια, ενώ ενεργό ρόλο έχουν στο παρασκήνιο πρόσωπα – κλειδιά στο γραφείο του, όπως ο διευθυντής του Γιάννης Αγγέλου που έχει ξεκινήσει τηλεφωνήματα στους καραμανλικούς σε όλη την Ελλάδα για να υποστηριχθεί ο Βαγγ. Μεϊμαράκης.
 
Η ομάδα που τον στηρίζει είναι πολύ μεγάλη και θυμίζει την περίπτωση του 2009, όταν όλοι σχεδόν οι κομματικοί και οι βουλευτές στήριξαν την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά τελικά επικράτησε ο Αντώνης Σαμαράς. Έχει μαζί του, τουλάχιστον 40 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και κεντρικά πρόσωπα, όπως π.χ. Νικήτας Κακλαμάνης, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Κουμουτσάκος, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Γιάννης Πλακιωτάκης, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Τασούλας, κ.α.
Η στάση Ντ. Μπακογιάννη και Κ. Καραμανλή

Την υποψηφιότητα του Βαγγ. Μεϊμαράκη στηρίζουν και οι δυο βασικοί δελφίνοι που δεν κατέβηκαν υποψήφιοι, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νίκος Δένδιας. Και οι δυο θα ήταν υποψήφιοι, εάν ο Βαγγ. Μεϊμαράκης δεν επέλεγε να δώσει τη μάχη, ενώ έχουν συζητήσει και με τον Κώστα Καραμανλή τη στάση τους.
 
Ειδικά για την Ντόρα Μπακογιάννη γίνεται μεγάλη συζήτηση εάν στηρίζει ή όχι τον αδελφό της και υποψήφιο Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακόμα και η απάντησή της, όταν ρωτήθηκε χθες στη Βουλή εάν τον στηρίζει, «ε, εννοείται», ήταν ελαφρά ειρωνική ή έστω χλιαρή και αδιάφορη. Οι πιο μυημένοι γνωρίζουν ότι η σχέση των δυο αδελφών είναι κακή και η Ντ. Μπακογιάννη στηρίζει παρασκηνιακά, όπως λέγεται, τον Βαγγ. Μεϊμαράκη και οι άνθρωποί της σε όλη την Ελλάδα κινητοποιούνται.
 
Από κοντά και η οικογένεια Καραμανλή με τον βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, ο οποίος στηρίζει μαζί με άλλα στελέχη της νεώτερης γενιάς, όπως τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη, τον Βαγγ. Μεϊμαράκη, ενώ στην ίδια λογική κινείται και η οικογένεια Βαρβιτσιώτη.
 
Επί της ουσίας ο Βαγγ. Μεϊμαράκης έχει μαζί του το πιο κομματικό σύστημα, ενώ αντίθετα ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει μαζί του το πιο φιλελεύθερο τμήμα της Ν.Δ. και τον στηρίζει το μητσοτακικό σύστημα που είχε εγκαθιδρύσει στο κόμμα ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Μαζί του όμως είναι και ευρωβουλευτές, όπως ο Γιώργος Κύρτσος και η Μαρία Σπυράκη, δήμαρχοι, όπως ο Διονύσης Χατζηδάκης του Παλαιού Φαλήρου και ο Παναγιώτης Νίκας της Καλαμάτας, κ.α.
 
Πιο νεανική υποστήριξη έχει ο Απόστολος Τζιτζικώστας που στηρίζεται από το μεγαλύτερο τμήμα της ΟΝΝΕΔ, ενώ λέγεται πως έχει και την παρασκηνιακή υποστήριξη του γραμματέα της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκου, όπως τον κατηγορεί ο Βαγγ. Μεϊμαράκης. Μαζί του είναι η Εκκλησία στο Βορρά με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, ενώ λένε οι εχθροί του πως τον στηρίζει και ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ  Ιβάν Σαββίδης, ενώ θετικά λένε οι ίδιες πηγές ότι τον βλέπει ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης. Τον στηρίζει όμως, εκτός από τους Πόντιους και τους Βλάχους (σ.σ. είναι Βλάχος στην καταγωγή) και το μεγαλύτερο σύστημα του Αντ. Σαμαρά στην Ελλάδα, αν και ο ίδιος επιμένει πως παραμένει ουδέτερος. Ήδη έχουν εκδηλωθεί οι βουλευτές, Αννα Ασημακοπούλου και Νότης Μηταράκης και λέγεται πως στην ίδια λογική είναι και οι συνάδελφοί τους, Κώστας Καραγκούνης, Ανδρέας Κατσανιώτης και πολλοί πολιτευτές.
 
Ενδιαφέρον έχει τι δυνάμεις θα καταγράψει ο Άδωνις Γεωργιάδης που μπήκε στην κούρσα με περιπετειώδη τρόπο, αλλά έχει κερδίσει τη συμπάθεια πολλών. Στηρίζεται κυρίως σε δεξιά στελέχη και σε ορισμένους οπαδούς του Αντ. Σαμαρά ανά την Ελλάδα. Ο Μάκης Βορίδης, αδελφικός του φίλος, δεν τον στηρίζει και φαίνεται πως κλίνει προς τον Κυρ. Μητσοτάκη.
 
Η μάχη μόλις ξεκίνησε και είναι δεδομένο πως θα αναπροσαρμοστούν οι συμμαχίες όσο θα φθάνουμε προς την κάλπη.
 

Δείτε επίσης:
 ^