Οι βροχές στη συγκομιδή βαμβακιού φέρνουν δύσκολο χειμώνα στον κάμπο

22.10.2015 | 21:07
Αγροτικά Νέα
Οι βροχές στη συγκομιδή βαμβακιού φέρνουν δύσκολο χειμώνα στον κάμπο

Ρεπορτάζ Γιάννης Κολλάτος

 Ο κακός καιρός της τοπικής οικονομίας συνεχίζεται, με τις επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις … Πάνω από το 40% των βαμβακοχώραφων παραμένουν ασυγκόμιστα στον κάμπο της Θεσσαλίας, ενώ τα ίδια πάνω – κάτω ισχύουν και για το καλαμπόκι. Ακόμη πιο δραματική βέβαια είναι η κατάσταση στη Β. Ελλάδα και συγκεκριμένα στον κάμπο των Γιαννιτσών που έχει μετατραπεί σε μία απέραντη λίμνη και όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα μπουν φέτος οι αγρότες να συλλέξουν βαμβάκι ή καλαμπόκι, ενώ παρόμοια εικόνα από τις βροχές υπάρχει και στη Βοιωτία. Στο θεσσαλικό κάμπο, πέρα από τα αμάζευτα βαμβάκια, υπάρχει θέμα και με την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του προϊόντος, που συγκομίστηκε άρον- άρον τις τελευταίες ημέρες, πριν ξεκινήσουν και πάλι από χθες οι βροχοπτώσεις. Η εκτίμηση είναι ότι η σοδειά κατά μέσο όρο είναι μειωμένη κατά 30% και αυτό πρακτικά σημαίνει ζημιά 40 έως 50 ευρώ το στρέμμα ( με μία τιμή που υπολογίζεται στα 45 λεπτά το κιλό).

 Το ζητούμενο τώρα είναι πως θα μπορέσει να αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ να καλύψει ζημιές από τις βροχοπτώσεις που είναι ζημιογόνο αίτιο, σε μία τόσο μεγάλη έκταση, καθώς θα χρειαστούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αφού  τα χρήματα που μπορεί να διαθέσει είναι περιορισμένα και δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 120 εκατομμύρια ευρώ, για όλες τις καλλιέργειες.

 Θα πρέπει στο υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης πιθανότητα να επεξεργαστούν σχέδιο είτε μέσω deminimis, είτε μέσω ΠΣΕΑ για την αποζημίωση των παραγωγών, αλλά με δεδομένο ότι υπάρχει και η καταδίκη στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το πακέτο Χατζηγάκη από το 2008 όπου ζητούνται να επιστραφούν πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ, δεν φαίνεται να προκρίνεται αυτό το σενάριο. ΠΣΕΑ, ως γνωστόν σημαίνει κυρίως εθνικοί πόροι και αυτή την περίοδο τα δημόσια ταμεία είναι άδεια…

 Το πλήγμα βέβαια για την τοπική οικονομία θα είναι πολύ μεγάλο. Αν υπολογιστεί ότι στα 750.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος στη Θεσσαλία αναμέναμε μία πιθανή παραγωγή πριν τις βροχές περί τις 220.000 τόνους σύσπορου, τώρα βρισκόμαστε στις 160.000. Η απώλεια αυτή μεταφράζεται σε 25 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα μόνο από το βαμβάκι (και άλλα 3-4 από το καλαμπόκι) που θα λείψουν το χειμώνα από την αγορά της Θεσσαλίας…. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και όσα θα χαθούν από την επιπλέον φορολογία, αλλά και από τη μείωση των δικαιωμάτων της ΚΑΠ.

 Και φυσικά μη λησμονούμε ότι οι αγρότες συνολικά στη χώρα παραμένουν απλήρωτοι κατά 700 εκατομμύρια ευρώ…



Δείτε επίσης:
 ^