Aυγενάκης: 4-5 ιδιώτες και ο ΕΛΓΑ στην ασφάλιση παραγωγής, επιστροφή στα παλιά ο ΟΠΕΚΕΠΕ

29.04.2024 | 11:26
Αγροτικά Νέα
Aυγενάκης: 4-5 ιδιώτες και ο ΕΛΓΑ στην ασφάλιση παραγωγής, επιστροφή στα παλιά ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του στο ΥπΑΑΤ φιλοδοξεί να βάλει σε «τάξη» τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να εκσυγχρονίσει τον ΕΛΓΑ και να οδηγήσει τον πρωτογενή τομέα στη νέα εποχή. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.

Η «τάξη» και ο «εκσυγχρονισμός» έχει πάντως ιδιωτικό χρώμα και αυτό ξεκαθαρίζει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Στόχος του υπουργού ΑΑΤ είναι ο εξορθολογισμός του ΕΛΓΑ. Επιμένει ο Αυγενάκης στη γραμμή Βορίδη για ένταξη ιδιωτών στην αγροτική ασφάλιση, κάτι που αναμένεται να δούμε αν θα μπορέσει αυτή την φορά θα περπατήσει με τα νέα δεδομένα που έρχονται και με τη βοήθεια ενός νέου Κανονισμού Ασφάλισης, που δεν γνωρίζουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (αγρότες και κτηνοτρόφοι) αλλά γνωρίζουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

«Είμαστε έτοιμοι» σημείωσε ο υπουργός, εξηγώντας πως η όποια καθυστέρηση οφείλεται «στην Ένωση Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών» αφού «η πρόταση έφθασε μόλις προχθές!». Όπως είπε ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θα καλύπτει τις ανησυχίες και την ανασφάλεια των αγροτών και θα αφορά σε δυο επίπεδα: Υποχρεωτικό και Προαιρετικό.

Το δεύτερο, όπως εξήγησε, θα αφορά σε «κινδύνους που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν όπως: ακαρπία, περονόσπορος, πυρκαγιά, πλημμύρες». Κάπου εκεί στους επιπλέον κινδύνους θέλαμε και ζητήσαμε να εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας, όχι μεμονωμένα, απευθυνθήκαμε στην Ένωση Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών. Εμφανίστηκαν 4-5 εταιρείες διότι είδαν έναν ΕΛΓΑ με σύγχρονο κανονισμό».

Όσον αφορά τον Οργανισμό πληρωμών και ελέγχου, ο υπουργός τόνισε ότι θέλει να επιστρέψει στο παρελθόν, όταν ο αγρότης είχε εμπιστοσύνη στον ΟΠΕΚΕΠΕ (θα θέλαμε να μας πει ποια εποχή ήταν αυτή).

Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Θέλουμε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να αποκτήσει ξανά σχέση εμπιστοσύνης με τον αγρότη. Να υπάρξει ξανά μια συνέπεια. Δεσμευόμενος και απέναντι στον Πρωθυπουργό που με εμπιστεύτηκε ότι θα μπει τάξη και θα σπάσουμε αυγά όπου και αν χρειαστεί!».

Δεν θέλησε να απαντήσει πάντως ο υπουργός αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα «επιστρέψει» στην προ Gov.gr εποχή, όπως τονίστηκε στο συνέδριο (επιστροφή ΟΣΔΕ στο σπίτι του) που παρακολούθησε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ, στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.



Δείτε επίσης:
 ^