Θεσσαλία: «Σε κακή κατάσταση ποσοτικά το υπόγειο υδατικό σύστημα του Πηνειού»
Κατά πλειοψηφία πέρασαν οι εισηγήσεις σχετικά με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΠΜΕ) της 2ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Μ. Δευτέρας στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Φώτιος Λαμπρινίδης, αφού ανέλυσε τις στρατηγικές μελέτες για τα περιφερειακά διαμερίσματα, ανέφερε ότι εκτάκτως πραγματοποιήθηκε νέα αναθεώρηση τον περασμένο Δεκέμβριο με αφορμή και τις καταστροφικές πλημμύρες που «χτύπησαν» τη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις λεκάνες του Αχελώου και του Πηνείου, σημειώνοντας πως στη δεύτερη υπάρχει υπερβολική εκμετάλλευση και βρίσκεται «σε κακή ποσοτικά κατάσταση», κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου στα ποτάμια ύδατα της Θεσσαλίας που μειώνονται συνεχώς.
Συγκεκριμένα ο κ. Λαμπρινίδης ανέφερε ότι, «πρώτον κανένα από τα υπόγεια και επιφανειακά υδατικά συστήματα της λεκάνης του Αχελώο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υπερεκμετάλλευσης.
Δεύτερον, σημαντικός αριθμός υπογείων υδατικών συστημάτων, 10 από τα 33, της λεκάνης του Πηνειού βρίσκεται σε κακή ποσοτικά κατάσταση που συμβάλει και στην ποιοτική υποβάθμιση.
Τρίτον, κατά την αρδευτική περίοδο στο υδατικό διαμέρισμα Θεσσαλίας, πολλά ποτάμια ύδατα βρίσκονται σε καθεστώς υπερβολικής εκμετάλλευσης λόγω των απολήψεων.
Σε αυτά συντείνουν η αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, κατά την δεύτερη αναθεώρηση περίπου κατά 300.000 στρέμματα, η επανεκτίμηση στους αριθμούς της βιώσιμης ποσότητας διαθεσίμου στα επιφανειακά ύδατα και η διαπίστωση ότι υπάρχει αύξηση του ελλείμματος σε σχέση με την πρώτη αναθεώρηση.
Η θετική γνωμοδότηση καλείται να λάβει υπόψιν τα μέτρα τα οποία προτείνονται υπό της σημερινές συνθήκες διότι στη Θεσσαλία δεν είναι δυνατόν να διατεθούν οι αναγκαίες ποσότητες νερού για την κάλυψη της αρδευτικής ζήτησης.
Οι κύριοι στόχοι για την Θεσσαλία δεν μπορούν να είναι άλλοι από την εξασφάλιση οικολογικής παροχής στους ποταμούς και της οικολογικής στάθμης στα λιμναία συστήματα, όπως και η ποσοτική βελτίωση στα επιφανειακά ύδατα».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, Τάσος Τσιαπλές, σημείωσε ότι η μελέτη θα έπρεπε να περάσει ολόκληρη στα χέρια των περιφερειακών συμβούλων, καταψηφίζοντας την εισήγηση, ενώ θετικά ψήφισε η παράταξη «Συμμαχία υπέρ των πολιτών» και λευκό η παράταξη «Ενωμένοι Θεσσαλοί».