Οικολογικά Σχήματα: Δεν συμφέρει να είσαι αγρότης αλλά σύμβουλος

02.05.2024 | 13:35
Αγροτικά Νέα
Οικολογικά Σχήματα: Δεν συμφέρει να είσαι αγρότης αλλά σύμβουλος

Για τα Οικολογικά Σχήματα προέβλεπε κονδύλι 425 εκατ. ευρώ το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ.

Τελικά στην πράξη φάνηκε ότι τα γραφεία µελετητών - συμβούλων είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της νέας ΚΑΠ 2023-2027. Αυτό φάνηκε με τα Οικολογικά Σχήματα που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά το 2023. Και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και τα επόμενα χρόνια γιατί είναι η βασική φιλοσοφία του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ που δεν μπορεί να αλλάξει.

Όπως καταγγέλουν στον ΑγροΤύπο παραγωγοί από Οικολογικά εισέπραξαν ενίσχυση 200 ευρώ και παρακρατήθηκε η αμοιβή του γραφείου που ήταν 116 ευρώ, δηλαδή έμεινε στον αγρότη ενίσχυση 84 ευρώ.

Θυμίζουμε στο παρελθόν την παρέμβαση του ΑγροΤύπου για «δωρεάν ΟΣΔΕ» τις μεγάλες αντιδράσεις που είχε ξεσηκώσει στην χώρα μας γιατί θεωρούν δεδομένο ότι οι Έλληνες αγρότες θα πρέπει να πληρώνουν για να εισπράξουν (κάτι που δεν συμβαίνει στις άλλες χώρες της ΕΕ σύμφωνα με δηλώσεις Επιτρόπου Γεωργίας).

Στην προηγούμενη ΚΑΠ είχαμε μέχρι και το 2022 το μέτρο του «πρασινίσματος» που όλοι γνώριζαν περίπου τι χρήματα θα εισπράξουν και πότε θα τα εισπράξουν.

Με τη νέα ΚΑΠ δημιουργήθηκαν δέκα κύρια, που, εάν ληφθούν υπόψη και οι υποκατηγορίες, ανέρχονται σε περίπου 100 Οικολογικά Σχήματα. Και μιλάμε για μια χώρα που έχει πρόβλημα διοίκησης και γραφειοκρατίας.

Ενώ έχουμε πολλαπλάσια μέτρα, ο προϋπολογισμός μειώνεται κατά 20%. Επίσης οι εκτάσεις που είναι επιλέξιμες για τη λήψη ενισχύσεων στα Οικολογικά Σχήματα μειώθηκαν στο 46% μεταξύ 2022 και 2023.

Σχετική ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ ανέφερε μεταξύ άλλων «για το κλίμα αβεβαιότητας ανάμεσα στους παραγωγούς για τις ενισχύσεις τις οποίες τελικά θα λάμβαναν από την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων. Την αβεβαιότητα αυτή, εκμεταλλεύθηκαν διάφοροι επιτήδειοι και φορείς υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, ζητώντας υπερβολική αμοιβή ύψους 7-8% της ενίσχυσης για κάθε Οικολογικό Σχήμα, πέραν της χρέωσης των αγροτών για τη συμπλήρωση της δήλωσης ΟΣΔΕ».

Η ίδια συνεταιριστική οργάνωση, σε επιστολή προς του Ευρωβουλευτές, αναφερόταν στη νέα ΚΑΠ, «η οποία αντιμετωπίζει τους παραγωγούς ως «υπηρέτες» της γραφειοκρατίας και όχι το αντίθετο, όπως αρμόζει, ήτοι σε εξυπηρετούμενους από αυτήν. Έτσι, το επιπλέον σημαντικό γραφειοκρατικό κόστος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ συνοδευόμενο από την πολυπλοκότητα, επιφέρει μεταφορά σημαντικών πόρων από την αγροτική παραγωγή στους εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών, για γραφειοκρατικές διαδικασίες, που πολλές είναι αχρείαστες και άσκοπα επαναλαμβανόμενες».

Τα γραφεία παροχής υπηρεσιών (ΚΥΔ, Σύμβουλοι κ.α.) κατάφεραν να εξασφαλίσουν την υπογραφή - εξουσιοδότηση των δικαιούχων ενίσχυσης αγροτών για να εισπράξουν την αμοιβή τους και έπρεπε να το κάνουν μιας και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους.

Από τα 425 εκατ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός των Οικολογικών Σχημάτων, περίπου 40 εκ. ευρώ εισέπραξαν κάποιες επιχειρήσεις.

Αυτή είναι η «φιλοσοφία» της χώρας μας, στο παρελθόν ήταν το ΟΣΔΕ σήμερα είναι τα Οικολογικά Σχήματα.

Η ίδια κοστοβόρα κατάσταση για τους αγρότες θα επαναληφθεί και το 2024, αφού έχει ανακοινωθεί το άνοιγμα της δήλωσης ΟΣΔΕ 2024 και καμιά αλλαγή δεν έχει επέλθει στις αποφάσεις και εγκυκλίους των Οικολογικών Σχημάτων.

Και πολύ δύσκολο να γίνει κάποια αλλαγή γιατί το ελληνικό κράτος έχει την γραφειοκρατία που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο αγρότης για αυτό θα έχουμε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση αν τα χρήματα της ΚΑΠ πρέπει να πηγαίνουν σε αυτούς που παράγουν.

Παϊσιάδης Σταύρος -agrotypos.gr


Δείτε επίσης:
 ^