cosmos
Exalco
Τράπεζα Καρδίτσας
Φροντιστήριο Πρότυπο
HOFFA Coffee Revolution
Olympous
Perrotis College
βαλόγλου Familia Οσπρια

Μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου η παρατεταμένη ανομβρία ταλαιπωρεί τους παραγωγούς

Αγροτικά Νέα | 06.06.2024 | 12:48
Μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου η παρατεταμένη ανομβρία ταλαιπωρεί τους παραγωγούς

Με τρακτέρ απέκλεισαν την είσοδο του Διοικητηρίου της Π.Ε Βοιωτίας, στη Λιβαδειά, αγρότες του κάμπου της Κωπαΐδας διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα άρδευσης, που τους έχουν οδηγήσει σε απόγνωση, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται σε πολλές περιοχές της χώρες, όπως στην περίπτωση της Ηλείας που ο ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού έχει γίνει αποδέκτης αντίστοιχων διαμαρτυριών, καθώς και στην Γυρτώνη της Λάρισας.

Όπως επισημαίνεται στις διαμαρτυρίες, η έλλειψη νερού λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας καθιστά αδύνατη την καλλιέργεια των χωραφιών τους.

Όσον αφορά τους αγρότες της Κωπαΐδας συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Ντασιώτη, που τους ενημέρωσε για τα μέτρα που έχει λάβει η Περιφέρεια, όπως η ολοκλήρωση της τοποθέτησης των αντλιών στο πλωτό αντλιοστάσιο της Υλίκης και η λειτουργία των αντλιών από το Μόρνο.

Ο κ. Ντασιώτης επεσήμανε ότι λόγω των προβλημάτων ξεκίνησε νωρίτερα φέτος η αρδευτική περίοδος και παρέπεμψε τους αγρότες να δηλώσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες τους, με αβέβαιη όμως την καταβολή αποζημιώσεων.

Οι αγρότες έστρεψαν τα βέλη τους κατά του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού και της πρώην αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας, Φανής Παπαθωμά κατηγορώντας τους ότι ενώ γνώριζαν τα προβλήματα δεν πήραν μέτρα για την επίλυση τους.

Στη συνάντηση ήταν και ο δικηγόρος των αγροτών, Αχιλλέας Κοτσώνας καθώς αρκετοί σκέφτονται να προσφύγουν δικαστικά.

Περίπου 200.000 στρέμματα της Κωπαΐδας θα παραμείνουν απότιστα με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική επιβίωση τους, με περισσότερο επιβαρυμένους όσους προχώρησαν και σε έξοδα σποράς.

Παρούσα στη διαμαρτυρία ήταν και η βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου, η οποία με δήλωσή της αναφέρει τα εξής:

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει ήδη προαναγγελθεί, εδώ και τρία χρόνια και που η Περιφέρεια ως αρμόδια Αρχή, δεν μερίμνησε να επιλυθεί.

Οι αγρότες της χώρας, ήταν στους δρόμους από την αρχή του 2024, και διεκδικούσαν τη μείωση του κόστους παραγωγής, τις έγκαιρες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, για το 100% της χαμένης παραγωγής, τις επιδοτήσεις τους που χάνονται λόγω του «αμαρτωλού» ΟΠΕΚΕΠΕ, την επανεξέταση της ΚΑΠ στο πλαίσιο της αγροδιατροφικής ανεξαρτησίας και της επισιτιστικής επάρκειας των κρατών-μελών.

Όμως, οι Βοιωτοί αγρότες, αντιμετώπιζαν επιπλέον το θέμα της άρδευσης, που οδήγησε πολλούς στο να μην καλλιεργήσουν καν, και όσοι τελικά καλλιέργησαν να βρίσκονται τώρα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, αφού χωρίς νερό καταστρέφεται η παραγωγή τους!

Η αποκατάσταση του πλωτού αντλιοστασίου της Υλίκης, που θα βοηθούσε στην περίπτωση ξηρασίας, έχει καταντήσει τραγέλαφος, αφού η Περιφέρεια δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των καθυστερήσεων και της αναποτελεσματικότητάς της, μετατοπίζοντας τις ευθύνες ως μπαλάκι του πινγκ πονγκ.

  • Ποιος θα πληρώσει την καταστροφή του αγροτικού εισοδήματος;
  • Ποιος επιδιώκει την αφαίμαξη της παραγωγικής γης από τους αγρότες για να εγκαταστήσει, σε γη υψηλής παραγωγικότητας, τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα (1500 στρέμματα);
  • Ποιος επιτέλους έχει την ευθύνη του κεντρικού σχεδιασμού, αν όχι η κυβέρνηση της Ν.Δ. , του κ. Μητσοτάκη;

Απαντήσεις δεν έχουμε λάβει και στις Ερωτήσεις που καταθέτουμε στον Κοινοβουλευτικό έλεγχο στη Βουλή.

Δεν μπορούμε να «βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος». Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα επιβάλλεται και να το λύσουν.

Θα είμαστε μαζί με τους αγρότες της περιοχής μας, μέχρι να δικαιωθούν, γιατί το σύνθημά τους «χωρίς εμάς τι θα φας», μας αφορά όλους!».

Αγρότες Ηλείας: Δε νοείται αγροτική παραγωγή χωρίς νερό

Εντωμεταξύ, επιστολή στη διοίκηση του ΓΟΕΒ Πηνειού - Αλφειού, απέστειλε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ηλείας Κήπος” Γιάννης Αρβανιτάκης, “χτυπώντας” το καμπανάκι για την κατάσταση που επικρατεί λόγω των διακοπών στην άρδευση στην περιοχή που καλύπτεται από το φράγμα του Πηνειού.

Ο κ. Αρβανιτάκης επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική παραγωγή χωρίς νερό και τονίζει πως οι καλλιέργειες αυτής της περιόδου κινδυνεύουν με μείωση της παραγωγής από το συνδυασμό της προβληματικής άρδευσης με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Ο κ. Αρβαντικάκης αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: "Αναφορικά με το εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα των διακοπών άρδευσης στην έκταση που καλύπτεται από το φράγμα του Πηνειού και είναι τόπος δραστηριοποίησης πολλών μελών μας. Απροειδοποίητα όσον αφορά τη χρονική διάρκεια αλλά και την ακριβή ημερομηνία, το νερό διακόπτεται σε εκτάσεις που αρδεύονται από το φράγμα του Πηνειού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για τις καλλιέργειες των μελών μας που βρίσκονται σε εξέλιξη (οι περισσότερες σε κρισιμότατο στάδιο όσον αφορά τις ανάγκες σε νερό), τη μείωση της παραγωγής. Σε συνδυασμό δε με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την περίοδο, η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη.

Επίσης πολυήμερες διακοπές στην άρδευση δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθούν άμεσα, ακόμη και αν ομαλοποιηθεί η παροχή.

Σας καλούμε ως υπευθύνους για το έργο άρδευσης της εν λόγω περιοχής αλλά και για την καλή λειτουργία του,

- να μεριμνήσετε άμεσα ώστε η λειτουργεία του αρδευτικού συστήματος να ομαλοποιηθεί.

- να φροντίσετε ώστε τέτοιες πρακτικές να μην επαναληφθούν στο μέλλον, προειδοποιώντας εγκαίρως τους καλλιεργητές για τυχόν διακοπές, ώστε να μεριμνήσουν.- να αποδώσετε ευθύνες όπου πρέπει, τόσο για την υποβάθμιση των υποδομών, όσο και για τις ζημιές που έγιναν στις καλλιέργειες λόγω της διακοπής άρδευσης.

Δεν νοείται αγροτική παραγωγή χωρίς νερό.

Το περιβάλλον που δραστηριοποιούμαστε ως αγρότες είναι πολύ δύσκολο, μην το κάνετε αφόρητο με ακατανόητες πρακτικές.

Αναμένουμε για δικές σας ενέργειες".

SOS και από την Γυρτώνη Λάρισας

Tη μεγάλη αγωνία τους για το φράγμα Γυρτώνης εκφράζουν οι αγρότες που αρδεύουν τα χωράφια τους στην ευρύτερη περιοχή (Φαλάνη, Δασοχώρι, Γυρτώνη)

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

"Μεγάλη αγωνία διακατέχει αυτή την περίοδο τους αγρότες που αρδεύουν τα χωράφια τους στην ευρύτερη περιοχή του Φράγματος της Γυρτώνης.

Και αυτό, επειδή το Φράγμα ουσιαστικά δεν λειτουργεί από το Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να έχει κλαπεί το χειμώνα που μας πέρασε και το γνώριζαν όλοι τους, π.χ. Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη, ΤΟΕΒ, και έως σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό με μεγάλη αδιαφορία απ’ όλους.

Σήμερα βρισκόμαστε αρχές Ιουνίου με το ποτάμι να μην έχει νερό και με την θερμοκρασία στους 37 βαθμούς και όλοι να αδιαφορούν για εμάς τους αγρότες που έχουμε καταστραφεί.

Ζητάμε άμεσα να λειτουργήσει το φράγμα πριν έρθουν οι καύσωνες.

Να βρεθεί άμεσα φορέας διαχείρισης του φράγματος.

Επίσης, ζητάμε από τον Οκτώβριο να γίνει άμεσα ο δρόμος που συνδέει την Γυρτώνη με την Φαλάνη και ταλαιπωρεί απίστευτα τον αγροτικό κόσμο.

Τέλος, να τονιστεί πως η στάθμη του νερού κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται στα 5 μέτρα, ενώ αυτή τη στιγμή είναι στα 1,8 μέτρα με συνεχείς πτώση, επισημαίνουν αρδευτές της περιοχής που εκπέμπουν SOS".

Πηγές: https://siriosfm.gr , https://www.syriza.gr , https://www.ilialive.gr , https://kosmoslarissa.gr



Δείτε επίσης:
 ^