cosmos
Exalco
Τράπεζα Καρδίτσας
Φροντιστήριο Πρότυπο
HOFFA Coffee Revolution
Olympous
Perrotis College
βαλόγλου Familia Οσπρια

Κριθάρι: «Παράθυρο» για αύξηση της τιμής στα αλώνια

Αγροτικά Νέα | 06.06.2024 | 19:03
Κριθάρι: «Παράθυρο» για αύξηση της τιμής στα αλώνια

Ποιοτικά υποβαθμισμένα και με μειωμένες αποδόσεις δείχνουν να είναι τα πρώτα κριθάρια που έχουν αλωνιστεί μέχρι τώρα. Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο του σχηματισμού του καρπού δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα να περιοριστεί και το ειδικό βάρος.

Παράλληλα, οι λιγοστές βροχοπτώσεις δεν ήταν σε θέση να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των κριθαριών και ειδικότερα αυτών που βρίσκονται σε φτωχά και άγονα εδάφη. Οι περιορισμένες καλλιεργούμενες εκτάσεις, όπως και οι χαμηλότερες ποσότητες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, αφήνουν ένα παράθυρο για αύξηση της τιμής του προϊόντος, αν και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται καθηλωμένο κάτω από τα 20 λεπτά το κιλό.

Όπως μας ενημερώνει ο Φάνης Μπανές, παραγωγός από τον Πλατύκαμπο Λάρισας, από τα 140 στρέμματα κριθαριών, που καλλιέργησε, η μέση στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στα 350 κιλά, όταν άλλες χρονιές ξεπερνούσε ακόμα και τα 700. Επίσης, υποστηρίζει ότι «η ποιότητα των κριθαριών δεν είναι και η καλύτερη, λόγω του καύσωνα που επικράτησε κατά τη διάρκεια του σχηματισμού των καρπών».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κάτι επίσημο αυτήν τη στιγμή, αλλά εκτιμά ότι «οι τιμές θα ανέβουν, λόγω των μειωμένων ποσοτήτων από τις αποδόσεις των καλλιεργειών».
Μειωμένες οι αποδόσεις και στα κριθάρια ζυθοποιίας στα Τρίκαλα

Πάνω από 40% εκτιμά ότι είναι μειωμένες οι αποδόσεις των κριθαριών στην περιοχή του ο Χρήστος Ντάλας, παραγωγός και έμπορος σιτηρών από την Καλαμπάκα Τρικάλων. Όπως υποστηρίζει, άλλες χρονιές τα κριθάρια ζυθοποιίας ξεπερνούσαν τα 700 με 800 κιλά το στρέμμα, ενώ φέτος κυμαίνονται στα 400 με 450 κιλά το στρέμμα.

Το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα το αποδίδει στις μειωμένες βροχοπτώσεις, αλλά και στις θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά την περίοδο της ανάπτυξης των φυτών. «Η πρωίμιση της παραγωγής κατά 15 μέρες, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, είναι αποτέλεσμα των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο, κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει περισσότερο για το επόμενο διάστημα». Σε ό,τι αφορά την εμπορία του προϊόντος, ο κ. Ντάλας δεν έχει σαφείς απαντήσεις, λέγοντας ότι το περσινό κριθάρι, αυτήν τη στιγμή, έχει 17 λεπτά και της ζυθοποιίας 20 λεπτά το κιλό. Όπως υποστηρίζει, «η ζήτηση των κριθαριών από τις εταιρείες ζυθοποιίας είναι σχετικά μειωμένες λόγω των περσινών αποθεμάτων στις αποθήκες τους». Παράλληλα, προβληματίζεται και για τον κλάδο της κτηνοτροφίας, που παρουσιάζει σημαντική μείωση και ειδικότερα η αιγοπροβατοτροφία.

    «Η ποιότητα των κριθαριών δεν είναι και η καλύτερη, λόγω του καύσωνα», λένε οι παραγωγοί

Ανοιχτές οι τιμές, μικρές οι αποδόσεις στη Λάρισα

Την ίδια αρνητική εικόνα, που παρουσιάζουν και οι υπόλοιπες περιοχές παραγωγής κριθαριών της χώρας, μάς μεταφέρει και ο Βαγγέλης Παναγιώτου, μέλος του Συνεταιρισμού «ΘΕΣγη». Δηλώνει ότι τα φτωχά και άγονα εδάφη κινήθηκαν στα 150 με 200 κιλά το στρέμμα και μεσοσταθμικά τα πιο παραγωγικά έφτασαν τα 400 κιλά. «Η ξηρασία που επικράτησε στο μεγαλύτερο ποσοστό της καλλιεργητικής περιόδου επηρέασε σημαντικά τις αποδόσεις των φυτών και βλέπουμε τα αποτελέσματα στις πλάστιγγες». Ο ίδιος σημειώνει, επίσης, ότι οι τιμές του προϊόντος παραμένουν ανοιχτές κατά τη συλλογή και όλα θα εξαρτηθούν το επόμενο διάστημα, ανάλογα με τη ζήτηση του προϊόντος.

«Τα κριθάρια μας κατευθύνονται κυρίως σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Υπάρχει από την πλευρά τους ένα μικρό ενδιαφέρον, όμως όλα είναι ανοιχτά. Στόχος μας είναι να συλλέξουμε το προϊόν και να το αποθηκεύσουμε. Από εκεί και πέρα, θα έχουμε τον χρόνο για να δούμε το θέμα της εμπορικής πολιτικής που θα ακολουθήσουμε», καταλήγει.
Αρνητικό δείχνει να είναι το αποτέλεσμα στη Θήβα

Για σημαντικά μειωμένες αποδόσεις των καλλιεργειών, ακόμα και πάνω από 40% σε σύγκριση με μια μέση χρονιά, κάνει λόγο ο Δημήτρης Συκαράς, παραγωγός από τη Θήβα. Αν αυτό το συνδυάσουμε και με τις τιμές, οι οποίες αυτή την περίοδο είναι κάτω από 20 λεπτά το κιλό, το αποτέλεσμα για τους παραγωγούς κριθαριών θα είναι αρνητικό.

Ο ίδιος δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στα σιτάρια για την επόμενη περίοδο. «Τα κριθάρια ήταν σχετικά μειωμένα ως καλλιέργειες. Μεγαλύτερη σημασία δίνουμε στα σιτηρά, όπου και αναμένουμε τον αλωνισμό. Από εκεί θα προκύψουν περισσότερα συμπεράσματα, όπου και θα έχουμε το τελικό αποτέλεσμα από τις φθινοπωρινές αροτραίες καλλιέργειες στην περιοχή μας», καταλήγει.
Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου ο αλωνισμός στην Ορεστιάδα

Για εικόνα με χαμηλές προσδοκίες από την καλλιέργεια των κριθαριών στην περιοχή του κάνει λόγο ο Λάμπρος Κουμπρίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ορεστιάδας. Όπως αναφέρει, «η περίοδος της καλλιέργειας από τη σπορά μέχρι και σήμερα δεν ήταν η καλύτερη για τα κριθάρια και για τον λόγο αυτόν κατεβάζουμε τον πήχη τόσο των αποδόσεων, όσο και της ποιότητας. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις των κριθαριών ήταν και αυτές σχετικά μειωμένες, λόγω της βαρύτητας που δίνουμε στα σιτάρια και στον ηλίανθο», σημειώνει.

ypaitros.gr



Δείτε επίσης:
 ^