Πώς οι ευρωεκλογές επηρεάζουν τον γεωργικό τομέα στην Ελλάδα
Οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα πολύ σημαντικό γεγονός που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον γεωργικό τομέα στην Ελλάδα και όχι μόνο. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο επηρεάζουν άμεσα τις πολιτικές, τις επιδοτήσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές που ακολουθούνται στον τομέα αυτό.
Πώς όμως μπορούν οι ευρωεκλογές να επηρεάσουν και πως τελικά επηρεάζουν τον γεωργικό τομέα στη χώρα μας;
Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ)
Η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας από τους κύριους μηχανισμούς χρηματοδότησης και στήριξης για τους αγρότες στην Ελλάδα. Ειδικά το 2023 έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για την αναθεώρηση αυτής σε πολλά και σημαντικά σημεία. Σε όλη την Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας τον περασμένο χειμώνα οι αγρότες ήταν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την ΚΓΠ που εφαρμόζεται και ζητούσαν και ζητούν επιμόνως αλλαγές για την απλοποίηση αυτής.
Οι ευρωεκλογές μπορούν να επηρεάσουν τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, συνεπώς, τις αποφάσεις που λαμβάνονται για την ΚΓΠ. Οι αλλαγές στην πολιτική αυτή μπορούν να επηρεάσουν τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι Έλληνες αγρότες, καθώς και τις προτεραιότητες που τελικά τίθενται για την αγροτική ανάπτυξη.
Περιβαλλοντική Πολιτική
Η περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ συχνά επηρεάζει τον γεωργικό τομέα, επιβάλλοντας νέους κανονισμούς και πρότυπα που πρέπει να τηρούν οι αγρότες. Οι ευρωεκλογές μπορούν να φέρουν στο προσκήνιο νέες πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων, στη βιοποικιλότητα και στη βιώσιμη γεωργία. Αυτές οι πολιτικές μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες αγρότες καλλιεργούν και διαχειρίζονται τα αγροκτήματά τους. Ήδη στην ΕΕ είχε ληφθεί απόφαση για μείωση των δραστικών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στο 50% έως και το 2030. Μετά τις αντιδράσεις των αγροτών ωστόσο με κύριο επιχείρημα τη μείωση της παραγωγικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ίσως και ανασταλεί αυτή η δέσμευση.
Χρηματοδοτήσεις και Επενδύσεις
Οι ευρωεκλογές μπορούν να καθορίσουν τη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις που διατίθενται για την ανάπτυξη της γεωργίας στην Ελλάδα. Οι αποφάσεις για το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν και για τους τομείς που θα προτιμηθούν επηρεάζουν την ικανότητα των αγροτών να επενδύουν σε νέες τεχνολογίες, εξοπλισμό και υποδομές. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές μπορεί να προκύψουν από κονδύλια που έχουν προβλεφθεί στην ΚΓΠ 2023 -2027 ή ακόμα και από άλλα ταμεία, άσχετα με το γεωργικό τομέα.
Εμπόριο και Εξαγωγές
Οι πολιτικές της ΕΕ για το εμπόριο και τις εξαγωγές μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη γεωργία στην Ελλάδα. Οι ευρωεκλογές μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, επηρεάζοντας τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων παραγωγών στη διεθνή αγορά.
Συμπερασματικά θα λέγαμε πως οι ευρωεκλογές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον γεωργικό τομέα της Ελλάδας, καθορίζοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν οι αγρότες ώστε αυτοί να έχουν σε μέγιστη παραγωγική ικανότητα τις εκμεταλλεύσεις τους αλλά ταυτόχρονα να είναι και οικονομικά βιώσιμες. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορούν να διαμορφώσουν τις πολιτικές επιδοτήσεων, την περιβαλλοντική νομοθεσία, τις χρηματοδοτήσεις, το εμπόριο και τη στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων, επηρεάζοντας άμεσα την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της γεωργίας στη χώρα.
Για να παραμείνουν οι Έλληνες αγρότες ενημερωμένοι και να προσαρμοστούν στις αλλαγές, είναι σημαντικό να παρακολουθούν τις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές πολιτικές και να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες που διαμορφώνουν το μέλλον του τομέα τους, πόσο όμως συμβαίνει αυτό στη χώρα μας;