cosmos
Exalco
Τράπεζα Καρδίτσας
Φροντιστήριο Πρότυπο
HOFFA Coffee Revolution
Olympous
Perrotis College
βαλόγλου Familia Οσπρια

Κλιματική αλλαγή: «Ο Ιούνιος είναι μια εικόνα του μέλλοντος» – Ανησυχία επιστημόνων για την ακραία ζέστη

Κοινωνία | 07.07.2024 | 15:34
Κλιματική αλλαγή: «Ο Ιούνιος είναι μια εικόνα του μέλλοντος» – Ανησυχία επιστημόνων για την ακραία ζέστη

Βλέπουμε μια κανονικοποίηση των φαινόμενων και βέβαια οι φωτιές, η ξηρασία και οι έντονες βροχές είναι η μία συνιστώσα της κρίσης, λέει ο Ευθύμιος Λέκκας

Την ώρα που η κλιματική κρίση με τις πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες οδηγεί σε εκθετική αύξηση δασικών πυρκαγιών σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι επιστήμονες στην Ελλάδα εκφράζουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για την αλλαγή του κλίματος και τα επεισόδια καύσωνα.

Οι φωτιές, η ξηρασία και οι έντονες βροχές είναι η μία συνιστώσα της κλιματικής κρίσης εξηγεί ο Λέκκας

Για την αλλαγή των θερμοκρασιών και του κλίματος ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε μιλώντας στο MEGA ότι «αυτά τα θέματα θα αποτελούν μία κανονικότητα. Βλέπουμε πως υπάρχει μια κανονικοποίηση αυτών των φαινόμενων και βέβαια οι πυρκαγιές, η ξηρασία, οι έντονες βροχές, είναι η μία συνιστώσα της κρίσης».

Και πρόσθεσε στη συνέχεια ότι οι άλλες συνιστώσες είναι χειρότερες γιατί κυριαρχούν σε μεγαλύτερη κλίμακα και δεν φαίνονται, όπως για παράδειγμα η ερημοποίηση, η υποβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων.

Από την πλευρά του, ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας και Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Παπαβασιλείου, μίλησε για τον θερμότερο Ιούνιο που έχουμε καταγράψει τις τελευταίες δεκαετίες.

«Όχι απλά είναι ο θερμότερος, αλλά είναι θερμότερος με διαφορά από τον προηγούμενο, είναι τουλάχιστον 3-4 βαθμούς πάνω από τον προηγούμενο θερμότερο. Είναι κάτι ανησυχητικό αυτό. Τα στοιχεία που είχαμε μπροστά μας μας έδειχναν ότι έχουμε θερμότερο καλοκαίρι του φυσιολογικού, το οποίο θέλει προσοχή την ερμηνεία του σε σχέση με τα επεισόδια καύσωνα. Δεν ξέρουμε πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα του καλοκαιριού», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως μας ενημερώνει ο κ. Παπαβασιλείου, τις επόμενες μέρες του Ιουλίου θα έχουμε μια άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι τα μέσα της εβδομάδας. Θα δούμε σε περιοχές 39-40 βαθμούς. Αναμένεται να πέσει λίγο η θερμοκρασία την επόμενη Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο, και την ερχόμενη εβδομάδα υπάρχει μια τάση να ανέβει η θερμοκρασία. Στα αστικά κέντρα είναι πολύ πιο δύσκολα, και η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη».

Αυτό που είδαμε τον Ιούνιο ουσιαστικά είναι μία εικόνα του μέλλοντος, συμπλήρωσε ο κ. Παπαβασιλείου.

Για τις φωτιές σε Σταμάτα και Κερατέα

Ο κ. Λέκκας μιλώντας για τους οικισμούς σε Σταμάτα και Κερατέα, με πολλές οικίες να έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, αναφέρθηκε στο σύστημα που ευνοεί την αυθαιρεσία με αποτέλεσμα να ξεπροβάλλουν σπίτια μέσα στα δάση.

«Υπάρχει ένα σύστημα που έχει ευνοήσει την αυθαιρεσία τα τελευταία χρόνια. Συνεχώς αναφύονται οικοδομές μέσα σε δάση, υπήρχε ατιμωρησία και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ότι πριν από κάθε εκλογική διαδικασία νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα. Αυτό είναι το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, επικροτείτο αυτός που αυθαιρετούσε. Και αυτοί οι ίδιοι που είναι οι ιδιοκτήτες των σπιτιών αυτών μέσα στο δάσος, αυτοί είναι που διαμαρτύρονται και λένε ‘πού είναι το κράτος να μας σώσει’» τονίζει.

«Είναι φαύλος κύκλος. Αυτός ο φαύλος κύκλος πήγε να σπάσει τώρα με την διάταξη για τον καθαρισμό των οικοπέδων και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων προκειμένου να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς. Αποδείχθηκε στις τρεις αυτές πυρκαγιές όπου είδαμε πως σε περιουσίες και οικόπεδα που είχαν καθαριστεί, δεν πλησίασε η φωτιά» συνεχίζει ο κ. Λέκκας.

Όσο για τα παράπονα που εκφράζουν κάποιοι πολίτες αναφορικά με τους καθαρισμούς των οικοπέδων, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι «η φωτιά και η κλιματική κρίση δεν μας ρωτάει αν προλαβαίνουμε ή όχι. Έρχεται πριν από μας. Συνεπώς πρέπει να δράσουμε άμεσα για να είμαστε συμβατοί με τις διατάξεις του νόμου».

Επίσης, ο πρόεδρος της κοινότητας Καρδιτσομαγούλας, Χρυσοβαλάντης Λιάκος, μίλησε για το πρόβλημα υδροδότησης στην περιοχή.

«Εμείς έχουμε πρόβλημα με την υδροδότηση. Το δίκτυό μας είναι της δεκαετίας του ’80, είναι παλιό, οπότε δημιούργησε πολλά σπασίματα και αδιαφανείς βλάβες. Καταφέραμε με ειδικές κάμερες να τα εντοπίσουμε. Το πρόβλημα είναι τα σπασίματα του δικτύου», σχολίασε.

in.gr

Ειδήσεις Σήμερα:


Δείτε επίσης:
 ^