με την υπογραφή του Γιάννη Κολλάτου

Οι σιδεριές στο φρούριο προκαλούν έντονες αντιδράσεις

30.09.2015 | 19:06
Θεσσαλικά
Οι σιδεριές στο φρούριο προκαλούν έντονες αντιδράσεις

Θύελλα αντιδράσεων από  ευαισθητοποιημένους πολίτες της Λάρισας, αλλά και το σύλλογο αρχιτεκτόνων έχουν προκαλέσει οι παρεμβάσεις στο φρούριο, στο πλαίσιο της μελέτης και της κατασκευής ανάπλασής του και ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν σιδηροκατασκευές, άκομψες και ακαλαίσθητες που δεν δένουν με το φυσικό περιβάλλον.



 Θυμίζουμε ότι η μελέτη είχε ανατεθεί σε αρχιτεκτονικό γραφείο της Αθήνας από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ενώ το σύνολο των παρεμβάσεων είχε αρχικό προύπολογισμό 5 εκατομμύρια ευρώ και με την έκπτωση δόθηκε σε κοινοπραξία Λαρισαίων εργολάβων με 3,5 εκαατομ. ευρώ.



 Η επίσημη άποψη της δημοτικής αρχής είναι ότι θα πρέπει να δούμε το έργο τελειωμένο πριν το κρίνουμε και κυρίως θα πρέπει να έχουμε γνώση της μελέτης, αφού προβλέπεται πάνω στις σιδηροκατασκευές να τοποθετηθούν ανάλαφρα πετάσματα που θα δίνουν μία άλλη όψη διαφιρετική, από τη σημερινή που φαντάζει (όπως θα δείτε και στις ΦΩΤΟ) παράταιρη και "χοντροκομμένη".


 Πλην όμως τα μέλη του συλλόγου αρχιτεκτόνων Λάρισας που έχουν αποδείξει με τις παρεμβάσεις τους και στο παρελθόν ότι δεν στέκονται ποτέ επιφανειακά σε ζητήματα που αφορούν την καλαισθησία της πόλης, έχουν δει τη μελέτη και έχουν καταλήξει ότι αυτό που υλοποιείται είναι αν η τι άλλο εκτρωματικό, για μία περιοχή που είναι σημείο αναφοράς για τη Λάρισα.

 Στην πόλη αυτή ασχημονούμε τα τελευταία χρόνια.. Γκρεμίζουμε κάθε τι που μας δένει με το παρελθόν, χτίζαμε πάνω στα μάρμαρα του αρχαίου θεάτρου, γκρεμίσαμε την παλιά Ηλεκτρική για να φτιάξουε αυτό το ακαλαίσθητο και μη λειτουργικό κτίριο, που παρέμεινε ημιτελές λόγω κόστους και ακόμη να στεγάσει το Θέατρο.. Ας μην "μουτζουρώσουμ" και το χώρο του φρουρίου... Πολύ δε περισσότερο σε μία περίοδο που διεκδικούμε να γίνει η Λάρισα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πάσα εξήγηση δεκτή, από τη δημοτική αρχή ή τους μελετητές. Ακόμη και η δημόσια προβολή της μακέτς της αρχιτεκτονικής μελέτης ώστε να διαμορφώσουν άποψη και οι πολίτες...

 Κάτι μου λέει όμως ότι σιδεριές που θυμίζουν γκολποστ από ράγκμπι δίπλα στο Μπεζεστένι, όσο και μεγάλη φαντασία και ανεκτικότητα να διαθέτει κανείς, δεν συνάδουν, μάλλον αφαιρούν παρά προσθέτουν, μάλλον εγκλωβίζουν παρά απελευθερώνουν...

Γ.Κ.

Δείτε επίσης:
 ^