με την υπογραφή του Γιάννη Κολλάτου

Στα χαμηλά οι τιμές παραγωγού το καλαμπόκι λόγω εισαγωγών...

03.10.2015 | 11:24
Αγροτικά Νέα
Στα χαμηλά οι τιμές παραγωγού το καλαμπόκι λόγω εισαγωγών...

Μείωση παρουσίασαν οι τιµές παραγωγού για το καλαµπόκι στις τελευταίες πράξεις που έγιναν πριν τις βροχές του τελευταίου 15νθηµέρου, που είχαν ως αποτέλεσµα την παύση του αλωνισµού. Εξαιρέσεις αποτελούν ορισµένες Ενώσεις, όπως αυτή του Αγρινίου που παραλαµβανει καλαµπόκι έναντι 19 λεπτών το κιλό.

   
Η εξαίρεση φαίνεται να επιβεβαιώνει τον κανόνα αυτή την περίοδο όσον αφορά τις τιµές καλαµποκιού, καθώς αν και η Ένωση Αγρινίου παραλαµβάνει έναντι 19 λεπτών το κιλό και στη Θήβα οι έµποροι αγόραζαν πριν τις βροχές στα 18-19 λεπτά τοις µετρητοίς και στα 20 µε αποπληρωµή µετά από ένα µήνα, στην υπόλοιπη Ελλάδα οι τιµές βρίσκονται σε χαµηλά επίπεδα. Βέβαια, είναι υψηλότερες κατά 2 λεπτά περίπου σε σχέση µε πέρσι. Μάλιστα, φέτος λόγω της µειωµένης παραγωγής παγκοσµίως αναµένεται να επωφεληθούν οι παραγωγοί που θα αποθηκεύσουν το προϊόν.

Αναλυτικα, η τιµή παραγωγού είναι 16-17 λεπτά το κιλό σε ∆υτ. Ελλάδα, Ήπειρο και Πελοπόννησο και στα 15-16 σε Θεσσαλία και Β. Ελλάδα. Αξίζει να σηµειωθεί ότι για τους συµβεβληµένους παραγωγούς µε τους συνεταιρισµούς ΘΕΣγάλα και ΓΑΛΑ ΕΛΛΑΣ η τιµή για το καλαµπόκι είναι σταθερή στα 18 λεπτά το κιλό, ενώ ο Α.Σ. Βόλου πριν τις βροχές είχε παραλάβει λίγες ποσότητες έναντι 17 λεπτών το κιλό.

Γενικότερα, οι χαµηλές φετινές τιµές έγκειται σε µεγάλο βαθµό στις εισαγωγές καλαµποκιού από τη Βουλγαρία και τη Ρουµανία στα13 λεπτά     


Δείτε επίσης:
 ^