Βαμβάκι ώρα μηδέν: Προς εγκατάλειψη η καλλιέργεια στη Θεσσαλία μετά και τις βροχές

05.10.2015 | 16:35
Αγροτικά Νέα
Βαμβάκι ώρα μηδέν: Προς εγκατάλειψη η καλλιέργεια στη Θεσσαλία μετά και τις βροχές

Σε απόγνωη είναι οι βαμβακοπαραγωγοίστον κάμπο, καθώς φαίνεται ότι οι βροχές του τελευταίου 10ημέρου του Σεπτεμβρίου, έκαναν τελικά μεγάλη ζημιά όχι μόνον στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα του βαμβακιού.. Οι βαμβακοσυλλεκτικές που μπαίνουν τα τελευταία 24ωρα στα χωράφια, αλωνίζουν κοντά στα 200 κιλά το στρέμμα, όταν άλλες χρονιές ξεπερνούσαν τα 400... Το πρόβλημα εντωνμεταξύ είνια ότι ο καιρός θα κρατήσει μέχρι την παρασκευή, αφού από το σάββατο έχουμε κααι πλι αστάθεια, οπότε οι βαμβακοσυλλεκτικές θα πρέπει να δουλέψουν πυρετωδώς αυτές τις 4 ημέρες και πολλοί δεν θα μπορέσουν να συγκομίσουν το προϊόν πριν τους βρουν οι νέες βροχές...

 Εντωμεταξύ η κακή σοδειά σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των τελευταίων ετών και τα αυξημένα κόστη παραγωγής, ιδιαίτερα στο θεσσαλικό κάμπο, με το υπέρογκο κόστος άρδευσης, κάνει αρκετούς να σκέφτονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια με ότι αυτό συνεπάγεται για ένα προϊόν που επί δεκαετίες στήριξε την τοπική οικονομία της Θεσσαλίας...

 Η μαζική στροφή στα σιτηρά, που έχουν μικρό κόστος παραγωγής και σχετικά ικανοποιητικές τιμές την τελευταία διετία, δεν είνια λύση, αφού η υπερπροσφορά, θα ρίξει τις τιμές την επόμενη χρονιά. Ήρθε η ώρα τα συλλογικά όργανα των αγροτών και οι εκκοκκιστές να συνεννοηθούν επιτέλους και να χαράξουν μία στρατηγική για το προϊόν κια προς την κατεύθυνση αυτή αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες τις τελευταίες ημέρες.

 Η εγκατάλειψη μιας καλλιεργειας συναλλαγματοφόρας θα έχει δραματικές συνέπειες και για την εθνική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι το εκκοκκισμένο βαμβάκι κατατάσεται στα 10 πιο εξαγώγιμα προίόντα κάθε χρόνο, αποφέροντας συνάλλαγμα πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με αυτό απασχολούνται περί τις 60.000 αγροτικές οικογένειες, εκ των οποίων οι 30.000 περίπου στη Θεσσαλία.

 Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλία πμέχρι και πριν από 5 χρόνια, καλλιεργούνταν με βαμβάκι πάνω από 1,5 εκατομμύρια στρέμματα και ήδη έχουμε πέσει στα μισά, στις 750.000..



Δείτε επίσης:
 ^