Τουλάχιστον δύο μέρες πίσω πάει το «άτυπο» χρονοδιάγραμμα των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ

27.04.2024 | 15:28
Αγροτικά Νέα
Τουλάχιστον δύο μέρες πίσω πάει το «άτυπο» χρονοδιάγραμμα των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ακόμα περισσότερη υπομονή πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων, που περιμένουν να δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν το Πάσχα. Στο Agro24 γράφαμε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει το πρώτο κύμα των πληρωμών συνδεδεμένων ενισχύσεων από σήμερα, Παρασκευή απόγευμα. Όπως φαίνεται, η όλη ροή των πιστώσεων θα πάει τουλάχιστον δύο μέρες πίσω σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και φυσικά θα χρειαστεί να επεκταθεί και μετά το Πάσχα.

Μόλις πριν από λίγο, στις 3 μ.μ., αναρτήθηκαν στη διαύγεια οι τρεις αποφάσεις για τη «Συγκρότηση Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τον καθορισμό του ακριβούς ύψους ενίσχυσης» στο πορτοκάλι χυμοποίησης, στην κορινθιακή σταφίδα και στη βιομηχανική τομάτα, έτους 2023.

Δηλαδή οι τρεις πρώτες καλλιέργειες των οποίων η συνδεδεμένη ενίσχυση περιμέναμε να πληρωθεί είτε από σήμερα το απόγευμα, είτε τη Μεγάλη Δευτέρα, δεν έχει ακόμα καθορισμένο ποσό ενίσχυσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει πρώτα να συνεδριάσουν αυτές οι τρεις γνωμοδοτικές επιτροπές, να πουν στον Υπουργό το ποσό ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια και στη συνέχεια να εκδοθεί η υπουργική απόφαση, για να γίνει η πληρωμή.

Επίσης, είναι γεγονός ότι καθυστέρησε πάρα πολύ και η εγκύκλιος για τον έλεγχο των πληρωμών των αποσυνδεδεμένων και των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Αναρτήθηκε στη Διαύγεια μόλις στις 22 Απριλίου.

Στις 24 Απριλίου, εξάλλου, έγινε δεύτερη τροποποίηση του ορισμού του «ενεργού γεωργού» και των προϋποθέσεων για την κατανομή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα. Με την εν λόγω εγκύκλιο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ουσιαστικά επιστρέφει σε όσα ίσχυαν και τις προηγούμενες χρονιές. Που σημαίνει ότι προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες πληρωμής, άρον-άρον, καταργήθηκαν ορισμένες νέες προϋποθέσεις.

Τέλος, ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά - επίσημα - τα κριτήρια για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων των οικολογικών σχημάτων. Οι λεγόμενοι «κόφτες». Καθότι, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέσω του ΟΣΔΕ είναι για συνολικό ποσό άνω των 900 εκατ. ευρώ, ενώ προϋπολογισμός των οικολογικών σχημάτων είναι λίγο πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι με βάση τα νέα δεδομένα, οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σχεδόν αδύνατον να πληρώσουν πριν το Πάσχα (Μεγάλη Τετάρτη-Πέμπτη) τους δικαιούχους των οικολογικών σχημάτων. Το ευτυχές θα είναι να πληρωθούν το πρώτο και το δεύτερο κύμα συνδεδεμένων ενισχύσεων, μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη το απόγευμα, δηλαδή:

- βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, ρύζι, πορτοκάλια για χυμό, κορινθιακή σταφίδα και σπόροι σποράς.

- καλαμπόκι, μήλα, όσπρια, κτηνοτροφικά και σανοδοτικά ψυχανθή.



Δείτε επίσης:
 ^