Πληθαίνουν τα «βέλη» για τις λειψές πληρωμές των οικολογικών σχημάτων, ακόμα και εξ οικείων

09.05.2024 | 21:27
Αγροτικά Νέα
Πληθαίνουν τα «βέλη» για τις λειψές πληρωμές των οικολογικών σχημάτων, ακόμα και εξ οικείων

Πλήθος διαμαρτυριών έχει ξεσηκώσει ο απολογισμός των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας που πέρασε, καθώς εμφανίστηκαν πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα σε δικαιούχους οικολογικών σχημάτων όπου έχουμε οριζόντιες περικοπές πληρωμών. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί επίσημες εξηγήσεις από τον οργανισμό πληρωμών, ενώ η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περιορίζεται να δηλώνει πως οι πληρωμές θα συνεχιστούν έως τον Ιούνιο.

Επί του θέματος χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του κυβερνητικού βουλευτή Λαρίσης, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος δεχόμενος σωρεία τηλεφωνημάτων από διαμαρτυρόμενους αγρότες σχετικά με τις πληρωμές των ενισχύσεων που έγιναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τα «οικολογικά σχήματα» προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι πρόσφατες πληρωμές για τα “οικολογικά σχήματα” έχουν εγείρει διαμαρτυρίες στις τάξεις των αγροτών διότι σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά που έλαβαν ήταν κατώτερα των προσδοκιών τους. Τα “οικολογικά σχήματα”, που κατ’ ουσίαν αντικατέστησαν το “πρασίνισμα” της προηγούμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), με στόχο αποτελεσματικότερες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, στην πράξη αποδείχτηκαν πολύπλοκα, επέφεραν διοικητικό άχθος και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να βοηθούν στην απρόσκοπτη απόδοση των ενισχύσεων προς τους αγρότες.

Η χώρα, χάρις στην προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, διατήρησε τους ευρωπαϊκούς πόρους των αγροτικών κονδυλίων, όταν άλλες χώρες είχαν περικοπές στην νέα ΚΑΠ. Καθώς, ενώ οι πόροι παραμένουν ίδιοι, ωστόσο, οι πληρωμές ήταν κατώτερες των αναμενόμενων για πολλούς αγρότες, θεωρώ ότι άμεσα θα πρέπει να υπάρξουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διορθωτικές κινήσεις, και επιπλέον να δρομολογηθούν τάχιστα απλοποιήσεις στα οικολογικά σχήματα.

Τέλος, οι αγρότες δικαιούνται την πλήρη αλήθεια: Θα λαμβάνουν το ίδιο ύψος άμεσων ενισχύσεων και την νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ, όπως την προηγούμενη; Αν όχι γιατί; Που κατευθύνθηκαν οι σχετικοί πόροι; Υπήρξαν ολιγωρίες που οδήγησαν σε αυτή την δυσάρεστη πραγματικότητα; Και κυρίως, μπορεί και πώς να υπάρξει ουσιαστική διόρθωση στις πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων του χρόνου, ώστε οι αγρότες να μην έχουν απώλεια εισοδήματος σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ;».

Θεοδώρα Τζάκρη: «Τα χρήματα που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των αγροτών και κτηνοτρόφων για τα οικολογικά σχήματα ήταν σχεδόν τα μισά απ’ αυτά που περίμεναν-Δεν εξαιρέθηκαν ούτε οι περιπτώσεις για τις οποίες έχουν γίνει σοβαρές δαπάνες»

Από την πλευρά τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν πως «η τραγική πρώτη εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 ολοκληρώθηκε τη Μεγάλη Τρίτη με τις οριζόντιες μειώσεις στις ενισχύσεις τόσο για τα οικολογικά σχήματα (έως και 50%) όσο και για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Αυτή η εξέλιξη απέδειξε περίτρανα ότι το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-27 (που διαπραγματεύτηκε, διαμόρφωσε και υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ), βρίσκεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και από τις ανάγκες των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων, με καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον τους».

Προς τούτο, η βουλευτής Πέλλας και Γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη και 10 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτούν:

  • Γιατί το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-27 (που διαπραγματεύτηκε, διαμόρφωσε και υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ), βρίσκεται τελικά τόσο πολύ μακριά από την πραγματικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και από τις ανάγκες των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων,
  • Γιατί προέκυψαν οι τόσο μεγάλες μειώσεις των ποσών των οικολογικών σχημάτων που κυμαίνονται μεταξύ 40% και 50% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 και γιατί δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για να αποφευχθεί αυτή η δυσάρεστη κατάσταση,
  • Γιατί προέκυψαν οι τόσο μεγάλες μειώσεις των ποσών σε ορισμένες κατηγορίες συνδεδεμένων ενισχύσεων όπως αυτές στα ΠΟΠ μήλα, πορτοκάλια για χυμό και αραβόσιτο που φτάνουν μέχρι και 50% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 και γιατί δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για να αποφευχθεί αυτή η δυσάρεστη κατάσταση για τους καλλιεργητές μήλων, πορτοκαλιών και αραβόσιτου,
  • Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες διορθώσεις προκειμένου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να ενισχυθούν για τα οικολογικά σχήματα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, με βάση τα προβλεπόμενα στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-27,
  • Ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου προκειμένου να διορθωθούν οι αστοχίες και οι αδυναμίες του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 και να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις ενισχύσεις των οικολογικών σχημάτων και
  • Ποιες οι ενέργειες το Υπουργείου προκειμένου να διορθωθούν οι αστοχίες και οι αδυναμίες του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 και να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις ενισχύσεις των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ΑνάπτυξηςΘέμα: «Πληρωμές για τα οικολογικά σχήματα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις έτους 2023»

Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2024, τέλειωσε το όνειρο της τρίτης κατά σειρά μεγάλης πληρωμής των αγροτών και κτηνοτρόφων για το έτος 2023 (μετά απ’ αυτές του περασμένου Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου), καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματα που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων ήταν σχεδόν τα μισά απ’ αυτά τα οποία οι ίδιοι περίμεναν.

Οι πληρωμές της Μεγάλης Τρίτης αφορούσαν ποσό μεγαλύτερο των 700 εκ. € για δυο μεγάλες κατηγορίες ενισχύσεων αυτές για τα οικολογικά σχήματα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Σχετικά με τις πληρωμές των οικολογικών σχημάτων, ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση, το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε πολύ μεγάλες οριζόντιες μειώσεις των ποσών από τις αρχικές εκτιμήσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 που κυμαίνονται μεταξύ 40% και 50% ενώ προς το παρόν φαίνεται ότι διασώζεται μόνο το οικολογικό σχήμα για το κομφούζιο, το οποίο έχει μια μικρότερη μείωση της τάξης του 12%. Τελικά επαληθεύτηκαν «οι Κασσάνδρες» που μιλούσαν για οριζόντιες μειώσεις στις ενισχύσεις των οικολογικών σχημάτων λόγω υπέρβασης των χρηματοδοτικών κονδυλίων, μετά τη διαπίστωση της υπέρβασης κατά 550 εκ. € περίπου του διατιθέμενου προϋπολογισμού των 425 εκ. €, αφού η έλλειψη πολιτικού ρεαλισμού και οι αδυναμίες του συστήματος διαχείρισης των ενισχύσεων, οδήγησαν σε μεγάλες μειώσεις των τελικών ποσών ενισχύσεων σε σχέση με τις εκτιμώμενες του στρατηγικού σχεδίου.

Όσον αφορά στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων, επίσης ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση, το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε πολύ μεγάλες οριζόντιες μειώσεις ή πολύ μεγάλες αυξήσεις στα ποσά των συνδεδεμένων ενισχύσεων του 2023, σε σύγκριση με τα εκτιμώμενα ποσά στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-27. Έτσι, από τη μία υπήρξαν εντυπωσιακές αυξήσεις στις συνδεδεμένες ενισχύσεις του μαλακού σιταριού (+170%) και του κριθαριού (+185%) και από την άλλη εντυπωσιακές μειώσεις στα μήλα ΠΟΠ (-50%), στα πορτοκάλια για χυμό (-46% ) και αραβόσιτο (-28%). Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους (και μέχρι το 2022) η απόκλιση μεταξύ του εκτιμώμενου και του τελικού ποσού, ήταν της τάξης του +/- 2-3 €/στρέμμα ενώ με το ΣΣ-ΚΑΠ 2023-2027 οι διαφορές ανάμεσα στα εκτιμώμενα και τελικά ποσά είναι μέχρι και πολύ μεγάλες.

Αποδεικνύεται, περίτρανα από τον Οκτώβριο και μέχρι σήμερα, ότι το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-27 (που διαπραγματεύτηκε, διαμόρφωσε και υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ), βρίσκεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και από τις ανάγκες των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων, με καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον τους, που δυστυχώς αποκαλύπτονται σήμερα.

Και ενώ, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι ιδιαίτερα αναστατωμένοι με τις μειώσεις των ενισχύσεων που έλαβαν για το έτος 2023 τόσο όσον αφορά στη βασική ενίσχυση αλλά και στις ενισχύσεις των οικολογικών σχημάτων καθώς και των συνδεδεμένων ενισχύσεων, έκπληξη προκαλεί η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφορικά με την ανακοίνωση απολογισμού επί του θέματος που αναφέρει ότι «ο Οργανισμός πραγματοποίησε άλμα προς το μέλλον, αφήνει πίσω του όσα τον πλήγωσαν και θεμελιώνει την λειτουργική του κανονικότητα, την αξιοπιστία του με έγκαιρες, έγκυρες, διαφανείς, δίκαιες πληρωμές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις κείμενες κοινοτικές και εθνικές νομικές διατάξεις και κανονισμούς. Η συνεχής, αδιάληπτη υποστήριξη και καθοδήγηση, της νέας Διοίκησης του Οργανισμού από την Πολιτική Ηγεσία του Εποπτικού θεσμικού Οργάνου δηλαδή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την άρτια συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία, το τραπεζικό ίδρυμα αλλά και τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων, αποτέλεσαν την βάση για την ανάταξη του Οργανισμού».

Δηλαδή κατά το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλα είναι «καλώς καμωμένα».

Σε συνέχεια των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-27 (που διαπραγματεύτηκε, διαμόρφωσε και υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ), βρίσκεται τελικά τόσο πολύ μακριά από την πραγματικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και από τις ανάγκες των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων;

2. Γιατί προέκυψαν οι τόσο μεγάλες μειώσεις των ποσών των οικολογικών σχημάτων που κυμαίνονται μεταξύ 40% και 50% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 και γιατί δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για να αποφευχθεί αυτή η δυσάρεστη κατάσταση;

3. Γιατί προέκυψαν οι τόσο μεγάλες μειώσεις των ποσών σε ορισμένες κατηγορίες συνδεδεμένων ενισχύσεων όπως αυτές στα ΠΟΠ μήλα, πορτοκάλια για χυμό και αραβόσιτο που φτάνουν μέχρι και 50% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 και γιατί δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για να αποφευχθεί αυτή η δυσάρεστη κατάσταση για τους καλλιεργητές μήλων, πορτοκαλιών και αραβόσιτου;

4. Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες διορθώσεις προκειμένου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να ενισχυθούν για τα οικολογικά σχήματα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, με βάση τα προβλεπόμενα στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-27;

5. Ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου προκειμένου να διορθωθούν οι αστοχίες και οι αδυναμίες του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 και να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις ενισχύσεις των οικολογικών σχημάτων;

6. Ποιες οι ενέργειες το Υπουργείου προκειμένου να διορθωθούν οι αστοχίες και οι αδυναμίες του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 και να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις ενισχύσεις των συνδεδεμένων ενισχύσεων;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Δούρου Ρένα

Θρασκιά Ράνια

Καλαματιανός Διονύσης

Καραμέρος Γιώργος

Κασιμάτη Νίνα

Κόκκαλης Βασίλης

Μαμουλάκης Χάρης

Χρηστίδου Ραλλί

ΠΑΣΟΚ: «ΟΠΕΚΕΠΕ και Υπουργός αποδεικνύουν το διαζύγιο που έχουν πάρει από την πραγματικότητα»

Επίσης, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Σταρακά σχετικά με τις τελευταίες πληρωμές και ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρει τα εξής:

«Την Μεγάλη Τρίτη, όταν και πληρώθηκε η τρίτη μεγάλη δόση των επιδοτήσεων του 2023, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως: «Με την ολοκλήρωση των πληρωμών ο Οργανισμός πραγματοποίησε άλμα προς το μέλλον». Σήμερα, Τετάρτη μετά το Πάσχα και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει ανακοινώσει τι πλήρωσε, σε πόσους παραγωγούς πλήρωσε, τι ποσά δεν πληρώθηκαν και πόσοι παραγωγοί δεν πληρώθηκαν.

Αξίζει να θυμίσουμε στον κύριο Υπουργό και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι όλος ο αγροτικός κόσμος άσκησε δριμεία κριτική εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για την εξέλιξη των πληρωμών. Γιατί οι μειωμένες πιστώσεις των συνδεδεμένων ενισχύσεων της Μεγάλης Δευτέρας ακολουθήθηκαν από τις προβληματικές πληρωμές για τα οικολογικά σχήματα, τα οποία δόθηκαν μειωμένα στο 30-50%. Ακόμη χειρότερα, απλήρωτες μέχρι σήμερα είναι όλες οι επιδοτήσεις για τα μικρά νησιά του Αιγαίου ενώ πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν είδαν στους λογαριασμούς τους να μπαίνει ούτε ένα ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δηλώσεις του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και του Υπουργού που ανακοίνωσε τις πληρωμές πριν το Πάσχα εν μέσω πανηγυρισμών σημαίνουν την πλήρη απαξίωση προς τους εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα.

Στην αρχή του χρόνου εξάλλου ο κ. Αυγενάκης είπε πως θα τα αλλάξει όλα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα τον εξορθολογήσει και θα γίνονται όλες οι πληρωμές στην ώρα τους και με διαφάνεια.

Μέχρι σήμερα και στον απόηχο των προβληματικών πληρωμών της Μεγάλης Εβδομάδας δεν έχουμε καμία ενημέρωση προς τους σχεδόν 600.000 δικαιούχους των αγροτικών επιδοτήσεων του 2023 καθώς και για το ποια είναι τα δικαιώματα επιδότησης που κατέχουν με την νέα ΚΑΠ. Επίσης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τις πληρωμές που έκανε τον περασμένο Δεκέμβριο και τον περασμένο Οκτώβριο ενώ δεν έχουν κλείσει οι πληρωμές του 2022, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το 2023.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο Υπουργός αποδεικνύουν το διαζύγιο που έχουν πάρει από την πραγματικότητα. Δυστυχώς για αυτούς, οι αγρότες, πέραν από τα επικοινωνιακά τρικ, βλέπουν ότι ο Οργανισμός με τη συνολική στάση του πάει από το κακό στο χειρότερο και όσα τους πλήγωσαν εδώ και 5 χρόνια με τις κάκιστες, καθυστερημένες και «πετσοκομμένες» πληρωμές, συνεχίζουν να υφίστανται εις βάρος τους».



Δείτε επίσης:
 ^