Ενισχύεται το σιτάρι εν μέσω ανησυχιών στις αγορές

21.05.2024 | 21:50
Αγροτικά Νέα
Ενισχύεται το σιτάρι εν μέσω ανησυχιών στις αγορές

Την ανιούσα τράβηξαν οι τιμές του σιταριού στο Σικάγο αυξήθηκαν τη Δευτέρα, ανακάμπτοντας από τις απώλειες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με την αγορά να ενισχύεται από τις ανησυχίες για τις καλλιέργειες σε πολλές βασικές εξαγωγικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη σόγια ήταν υψηλότερα, καθώς οι απώλειες της καλλιέργειας στη Βραζιλία μετά από βροχές και έντονες πλημμύρες συνέχισαν να παρέχουν στήριξη, ενώ το καλαμπόκι επίσης ενισχύθηκε.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σιταριού στο Chicago Board of Trade (CBOT) Wv1 αυξήθηκε 2,8% στα 6,69-3/4 δολάρια το μπούσελ, ανεβαίνοντας ξανά προς το υψηλό 10 μηνών της περασμένης εβδομάδας στα 6,97 δολάρια.

Η συγκομιδή του 2024 στη Ρωσία -τον μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο- υπέστη ζημιές από την παρατεταμένη επιστροφή του παγετού τον Μάιο, ο οποίος επηρέασε τις κεντρικές και μέρος των νότιων περιοχών της χώρας. Από τις 16 Μαΐου, οκτώ περιφέρειες είχαν εισαγάγει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της καταστροφής των καλλιεργειών.

Οι πρόσφατοι ισχυροί παγετοί στις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε απώλειες αποδόσεων.

Η σόγια σημείωσε άνοδο 0,3% στα 12,31-1/2 δολάρια το μπούσελ και το καλαμπόκι Cv1 κέρδισε 0,4% στα 4,54-1/2 δολάρια το μπούσελ.

Η συγκομιδή της σοδειάς στην κατεστραμμένη από τις πλημμύρες Rio Grande do Sul της Βραζιλίας προχώρησε αργά την τελευταία εβδομάδα, αφού οι ακατάπαυστες βροχές και τα επίμονα υψηλά νερά δεν κατάφεραν να υποχωρήσουν.

Οι υπερβολικές βροχές και οι έντονες πλημμύρες συνέχισαν να περιορίζουν την κίνηση των φορτίων στο λιμάνι του Ρίο Γκράντε, το οποίο είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στη χώρα για τις εξαγωγές σόγιας και το τρίτο μεγαλύτερο για τις εισαγωγές λιπασμάτων.

Στις ΗΠΑ, οι φυτεύσεις σόγιας έχουν ολοκληρωθεί κατά 46% περίπου και το καλαμπόκι κατά 75% περίπου, με κάποια ανησυχία ότι οι βροχές στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ μπορεί να επιβραδύνουν την πρόοδο.

Η έκθεση της Commodity Futures Trading Commission για τις δεσμεύσεις των εμπόρων έδειξε ότι οι μη εμπορικοί έμποροι, μια κατηγορία που περιλαμβάνει τα hedge funds, μείωσαν την καθαρή τους θέση πώλησης στο σιτάρι CBOT και αύξησαν την καθαρή τους θέση πώλησης στη σόγια.



Δείτε επίσης:
 ^