Γερασμένος ο αγροτικός πληθυσμός στην Ελλάδα
Ενδεικτικό είναι ότι η συνολική παραγωγή του αγροτικού τομέα ξεπέρασε πέρυσι τα 14 δισ. ευρώ, συνεισφέροντας 7 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας. Τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές αυξάνονται, ωστόσο η αγροτική παραγωγή παραμένει δέσμια των δομικών προβλημάτων της, όπως ο μικρός κλήρος, η μεγάλη ηλικία και το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης των αγροτών.
Περισσότερο από το ήμισυ της γεωργικής γης γίνεται αντικείμενο διαχείρισης από αγρότες ηλικίας άνω των 55 ετών και σχεδόν το ένα τρίτο από αγρότες άνω των 65 ετών.
Αντίθετα, μόνο το 6% της συνολικής έκτασης διαχειρίζεται από αγρότες κάτω των 35 ετών.
Εν τω μεταξύ, η έλλειψη πρόσβασης σε προσιτή γη για νέους αγρότες αναγνωρίζεται ευρέως ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους νεοεισερχόμενους στη γεωργία.
Οι νέοι αγρότες στην Ελλάδα
Οι νέοι αγρότες στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 8,3% της συνολικής αγροτικής κοινότητας, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ Eurostat, που δείχνουν ότι το 30,8% των αγροτών στην Ελλάδα είναι μεταξύ 40 και 56 ετών, ενώ το 33,5% είναι άνω των 65 ετών.
«Οι εκμεταλλεύσεις των νέων αγροτών έχουν σχετικά μεγάλο φυσικό και οικονομικό μέγεθος. Η πλειονότητα των εκμεταλλεύσεων νέων αγροτών ανήκει στην οικονομική κατηγορία των 8.000 € – 25.000 €».
Όπως αναφέρει το euractiv.gr, το υπουργείο εξήγησε ότι έχουν αναληφθεί αρκετές πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας των νέων αγροτών στο χωράφι.
Πιο συγκεκριμένα είναι τα μέτρα «σημαντικής οικονομικής και αναπτυξιακής σημασίας», όπως η «Εκπαίδευση Νέων Αγροτών», αλλά και οι δημόσιες και ιδιωτικές δράσεις του προγράμματος «LEADER».
Το υπουργείο τόνισε ότι έχουν διατεθεί 420 εκατ. ευρώ για την ενθάρρυνση των νέων αγροτών στον κλάδο.
«Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη εφαρμογών που θα εξυπηρετούν, μεταξύ άλλων, πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με το κράτος και την επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου που μπορεί να αποτελέσει άλλο ένα μέσο ενθάρρυνσης της νεανικής επιχειρηματικότητας».
Γίνεται σαφές ότι τα μέτρα στήριξης στους νέους αγρότες της Ελλάδας μπορούν να κριθούν -με τον πιο συντηρητικό χαρακτηρισμό- τουλάχιστον ελλιπή, καθώς υποτίθεται ότι λαμβάνονται για την αντιμετώπιση ενός από τα βασικότερα προβλήματα που αποτελούν προτεραιότητα της νέας ΚΑΠ, δηλαδή τη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού.