Μικρότερη ρευστότητα με την Κάρτα Αγρότη φέτος: Θα ενεργοποιηθεί μόνο με το ποσό της βασικής ενίσχυσης

07.04.2024 | 19:52
Αγροτικά Νέα
Μικρότερη ρευστότητα με την Κάρτα Αγρότη φέτος: Θα ενεργοποιηθεί μόνο με το ποσό της βασικής ενίσχυσης

Μικρότερη ρευστότητα με την Κάρτα Αγρότη φέτος επιφυλάσσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους δικαιούχους επιδοτήσεων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να ενεργοποιηθεί ίσως και μέσα στον Απρίλιο μόνο με το ποσό της βασικής ενίσχυσης που πιστώθηκε στον κάθε δικαιούχο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, δηλαδή περίπου με το 55% των χρημάτων που δικαιούται ετησίως. Να θυμίσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια, στο ποσό που ενεργοποιούσε το πιστωτικό όριο της Κάρτας Αγρότη, συμπεριλαμβανόταν και η πράσινη ενίσχυση, μαζί με τη βασική, δηλαδή συνολικά περίπου το 85% των χρημάτων που δικαιούται ετησίως ο κάθε αγρότης και κτηνοτρόφος από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις της ΚΑΠ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΑΑΤ, αύριο, Δευτέρα, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο Υπουργείο με εκπροσώπους των 4 συστημικών τραπεζών, που παρέχουν το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Σχετικές δηλώσεις, από το περιστύλιο του Ζαππείου, όπου πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, έκανε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης, στην εκπομπή UPDATE.

Ο υφυπουργός τόνισε πως η Κάρτα του Αγρότη είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα προκαταβολής επί των επιδοτήσεων, που πρόκειται να λάβει ο παραγωγός στο τέλος της χρονιάς από την ΚΑΠ. Τα χρήματα αυτά, όπως τόνισε, ο αγρότης μπορεί να τα διαθέσει για αγορά πετρελαίου, γεωργικών εφοδίων, πληρωμή εργατικών ή πληρωμή ΕΦΚΑ έναντι του ποσού που θα λάβει από τη βασική ενίσχυση τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2024. Το πιστωτικό όριο της κάρτας ορίζεται από τα ποσά που του δόθηκαν για τη βασική ενίσχυση έως το τέλος του 2023.

Δείτε εδώ το βίντεο

Ερωτηθείς για τους ελέγχους στην αγορά ενόψει του Πάσχα, ο κ. Σταμενίτης ανέφερε ότι ήδη έχουν ενταθεί και διευρύνονται σε όλα αυτά τα σημεία που πρέπει να έχουν, υπογραμμίζοντας πως είναι δεδομένη η θέση του Υπουργείου για μηδενική ανοχή απέναντι στις ελληνοποιήσεις και τις παραπλανητικές πρακτικές. Όπως τόνισε ο υφυπουργός «έχει οργανωθεί μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στα οποία συμμετέχουν οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου, ο ΕΦΕΤ, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, οι ΔΑΟΚ και άμα χρειαστεί και αν ζητηθεί και συνδρομή της εισαγγελέως, της Αστυνομίας ή του Λιμενικού. Οι έλεγχοι αυτοί έχουν να κάνουν σε προϊόντα που έρχονται από τρίτες χώρες και παρουσιάζονται στη χώρα ως ελληνικά. Στόχο έχουν να προστατεύσουν τον Έλληνα καταναλωτή και ταυτόχρονα να προστατεύσουν και τον Έλληνα παραγωγό από αθέμιτο ανταγωνισμό.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι από τις αρχές του ’24 έχουν πραγματοποιηθεί από το Υπουργείο αρκετοί έλεγχοι, έχουν επιβληθεί χιλιάδες εκατοντάδες ευρώ σε επιχειρήσεις είτε που αφορούν το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, τα οπωρολαχανικά, είτε επιχειρήσεις που εμπορεύονται ΠΟΠ και ΠΓΕ. Και μάλιστα, όπως επισημαίνει, «με εντολή του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, έχει εντατικοποιηθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης των ελέγχων προ του ’24. Αυτό το κάνουμε για να δώσουμε ένα μήνυμα ότι η Πολιτεία είναι οργανωμένη, έχει σκοπό και το καταφέρει να προστατεύσει τον Έλληνα καταναλωτή από αυτές τις παραπλανητικές πρακτικές, από τις ελληνοποιήσεις, αλλά και τον Έλληνα παραγωγό, ο οποίος καλλιεργεί παράγει με βάση συγκεκριμένα πρότυπα που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και έτσι λοιπόν δεν μπορεί να ανταγωνιστεί προϊόντα που ελληνοποιήσεις».



Δείτε επίσης:
 ^