Άρχισαν οι σπορές του βαμβακιού - Σπόρους που αντέχουν την ξηρασία ψάχνουν οι παραγωγοί

16.04.2024 | 13:02
Αγροτικά Νέα
Άρχισαν οι σπορές του βαμβακιού - Σπόρους που αντέχουν την ξηρασία ψάχνουν οι παραγωγοί

Με σύμμαχο τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες ξεκίνησε η σπορά του βαμβακιού σε πολλές περιοχές της χώρας. Το ιδανικότερο, φυσικά, μετά την ολοκλήρωση της σποράς θα ήταν και μία βροχόπτωση, ώστε να βοηθηθεί το φύτρωμα του σπόρου. Συμφωνίες, όμως, με τις καιρικές συνθήκες δεν μπορούν να γίνουν και για τον λόγο αυτόν οι παραγωγοί που έχουν στη διάθεσή τους νερό προχώρησαν σε ποτίσματα.

Τυχόν χαμηλές θερμοκρασίες το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με υψηλές υγρασίες, μπορεί να προσβάλουν το αρχικό στάδιο ανάπτυξης και να δημιουργήσουν προβλήματα στην καλλιέργεια. Για τους παραγωγούς παραμένει ένα ρίσκο η πρώιμη σπορά, αλλά οι πιο τολμηροί ήδη έχουν κάνει τα πρώτα βήματα, ώστε να κερδίσουν χρόνο. Όσον αφορά τη νέα καλλιεργητική περίοδο, ένα σημαντικό ποσοστό των παραγωγών είναι επιφυλακτικό στην επιλογή του βαμβακιού, λόγω των χαμηλών τιμών σε συνδυασμό με τις μικρές αποδόσεις, αλλά και με τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα μειωμένα αποθέματα νερού.

Ο Θανάσης Βελέντζας, βαμβακοπαραγωγός από την περιοχή του Ορχομενού, κάνει λόγο για σπορές που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου στην περιοχή του, «όταν την περσινή περίοδο ξεκινάγαμε προς τα τέλη του μήνα». Προβληματίζεται, ωστόσο, για τις καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον ίδιο, «τυχόν χαμηλές θερμοκρασίες το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με βροχοπτώσεις, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα νεαρά φυτά που έχουν αναπτυχθεί και να έχουμε προβλήματα».

Ο κ. Βελέντζας υποστηρίζει ότι το βαμβάκι θα είναι σημαντικά μειωμένο στην περιοχή του, εξαιτίας και του γεγονότος ότι πολλές εκτάσεις έχουν καλυφθεί από μηδικές και σιτηρά. «Το κόστος παραγωγής είναι σημαντικά αυξημένο και, με τη μέση τιμή των 55 λεπτών που εισπράξαμε πέρυσι, η ψυχολογία των παραγωγών βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Πάντως, οι παραδοσιακοί καλλιεργητές επιμένουν και δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν εύκολα το βαμβάκι».

Κλείνοντας, ο ίδιος αναφέρεται στο μεγάλο πρόβλημα του νερού για την περιοχή της Κωπαΐδας, το οποίο αποτελεί έναν ακόμη ανασταλτικό παράγοντα στην τελική επιλογή για τη σπορά του βαμβακιού. «Πρέπει από τώρα να πάρουμε τα αντίστοιχα μέτρα διαχείρισης του νερού, διότι η στάθμη του έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα και οι βροχοπτώσεις, όπως και οι χιονοπτώσεις κατά την χειμερινή περίοδο ήταν σημαντικά μειωμένες».

Περισσότερα τα σιτηρά και η μηδική στην Ελάτεια Λοκρίδας

Για μειωμένες καλλιεργούμενες εκτάσεις βαμβακιού σε σύγκριση με την περσινή περίοδο κάνει λόγο ο Κωνσταντίνος Πόρρος, παραγωγός από την Ελάτεια. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ένα ποσοστό των εδαφών έχει καλυφθεί με μηδική και σιτηρά, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά ο χώρος για το βαμβάκι, όπως επίσης και για το καλαμπόκι, ως ανοιξιάτικες αροτραίες καλλιέργειες.

Στις χαμηλές τιμές και τις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες, έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται τα τελευταία χρόνια, αναφέρεται ο γεωπόνος Νίκος Γκιώνης, από την Κάτω Τιθορέα. Όπως εκτιμά, «οι εκτάσεις του βαμβακιού θα είναι μειωμένες και ο όγκος της σποράς θα ξεκινήσει μετά τις 15 Απριλίου, όταν ο καιρός θα έχει ισορροπήσει και πιθανότατα θα έχει αμβλυνθεί ο κίνδυνος για πτώση της θερμοκρασίας, κάτι το οποίο αποτελεί ένα από τα ζητούμενα της σποράς του βαμβακιού». Κλείνοντας, όμως, επιμένει ότι «οι παραδοσιακοί επαγγελματίες βαμβακοπαραγωγοί θα κρατήσουν ένα σημαντικό ποσοστό της καλλιέργειας βαμβακιού στην περιοχή τους, διότι έχουν προσαρμόσει τις υποδομές τους σε αυτή την παραγωγή».

Σιτηρά και βιομηχανική ντομάτα έχουν πάρει εκτάσεις από το βαμβάκι στα Φάρσαλα

Λιγότερα στρέμματα με βαμβάκι στην περιοχή των Φαρσάλων βλέπει και ο βαμβακοπαραγωγός Νίκος Παυλονάσιος. Όπως υποστηρίζει, «οι τιμές, έτσι όπως διαμορφώθηκαν το τελευταίο διάστημα, δεν ενθαρρύνουν τους παραγωγούς ώστε να συνεχίσουν την καλλιέργεια του βαμβακιού, επομένως προσπαθούν να ενισχύσουν το εισόδημά τους από τη βιομηχανική ντομάτα. Σημαντικός, επίσης, είναι και ο αριθμός των παραγωγών που για οικονομικούς λόγους δεν έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν το βαμβάκι και για τον λόγο αυτόν, έχουν καλύψει τα χωράφια τους με σιτηρά».

Μικρή η μείωση στο βαμβάκι στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης

Για σταθερές καλλιεργούμενες εκτάσεις από βαμβάκια στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης κάνει λόγο ο Νίκος Νίκας, παραγωγός και πρόεδρος του τοπικού ΤΟΕΒ. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα διαχείρισης του νερού και ότι οι καλλιέργειες βαμβακιού θα μπορέσουν να καλυφθούν στο σύνολό τους τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

«Έχουμε τη δυνατότητα να ανακυκλώσουμε το πλεονάζουν νερό, ώστε να το αξιοποιήσουμε καλύτερα από τις καλλιέργειές μας και, παράλληλα, να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο του βαμβακιού, που ήδη έχει ξεκινήσει, αυτό που εισπράττουμε εμείς είναι μία μικρή μείωση, λόγω της τιμής, όμως το σύνολο των βαμβακοπαραγωγών θα συνεχίσει την καλλιέργεια», λέει ο κ. Νίκας.

Περισσότερα στρέμματα στις δυτικές περιοχές του Έβρου

Για μείωση πάνω από 20% στην καλλιέργεια του βαμβακιού της περιοχής του Διδυμοτείχου κάνει λόγο ο Αξιώτης Καμπρούδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Διδυμοτείχου. Ο ίδιος εντοπίζει το πρόβλημα στις χαμηλές τιμές που εισέπραξαν οι παραγωγοί την περσινή περίοδο, όπως επίσης και στον γερασμένο αγροτικό πληθυσμό. «Οι περισσότερες εκτάσεις έχουν καλυφθεί από ηλίανθο και σιτηρά, με αποτέλεσμα λιγότεροι παραγωγοί να ενδιαφέρονται για το βαμβάκι», σημειώνει.

Όπως επισημαίνει, ένας σημαντικός παράγοντας για τη μείωση του βαμβακιού στην περιοχή του είναι και η απουσία αρδευτικού δικτύου, κάτι το οποίο «είναι αναγκαίο για την καλλιέργεια του βαμβακιού, με αποτέλεσμα η παραγωγή να περιορίζεται σε λιγότερα στρέμματα».

Σε αντίθεση με το Διδυμότειχο, η Ορεστιάδα δείχνει να κινείται σε ανοδική τροχιά και, ειδικότερα, ο συνεταιρισμός Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» παρουσιάζεται ενισχυμένος στην καλλιέργεια του βαμβακιού, που για τον πρόεδρό του, Λάμπη Κουμπρίδη, μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 15%. «Το γεγονός ότι η περιοχή μας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της απονιτροποίησης, σε συνδυασμό με την καλύτερη διαχείριση νερού που κάνουμε, πολλοί παραγωγοί ενδιαφέρονται για την καλλιέργεια του βαμβακιού».

Μειωμένη πάνω από 20% η καλλιέργεια στη Θεσσαλία

Παρουσιάζοντας τις επιπτώσεις από την περσινή καταστροφική μανία του Daniel, ο Μωχάμεντ Νταράουσε, πρώην προϊστάμενος του Ινστιτούτου Βάμβακος στην Καρδίτσα, υποστηρίζει ότι, για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, το βαμβάκι στη Θεσσαλία θα είναι σημαντικά μειωμένο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις υποδομές, οι οποίες δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη.

Ο κ. Νταράουσε καταθέτει, επίσης, την ανησυχία των παραγωγών για την κλιματική αλλαγή. «Παραγωγοί με ρωτάνε αν υπάρχουν ποικιλίες ανθεκτικές στην ξηρασία, γιατί πιστεύουν ότι η άρδευση των χωραφιών τους παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα την φετινή καλλιεργητική περίοδο». Κλείνοντας, επισημαίνει και το θέμα των τιμών του βαμβακιού, έτσι όπως αυτές διαμορφώθηκαν την περσινή περίοδο, αλλά και αυτών που συζητιούνται το τελευταίο διάστημα, οι οποίες «παρουσιάζουν μειωμένο ενδιαφέρον για τους παραγωγούς».

Προσπάθειες από τη Διεπαγγελματική βάμβακος για καλύτερες τιμές

Συγκρατημένα αισιόδοξος ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου στο βαμβάκι παρουσιάζεται ο Ευθύμης Φωτεινός, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικές πρακτικές ενίσχυσης του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών από τη νέα ΚΑΠ, αλλά και από την ίδια την αγορά. Επικεντρώνει, δε, τη σκέψη του στο θέμα της ποιότητας του βαμβακιού, μέσα από ορθές, φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.

«Το ελληνικό βαμβάκι έχει παρόν και μέλλον, για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να δούμε την καλλιέργεια με ψυχραιμία, ώστε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί. Η Διεπαγγελματική Βάμβακος προσπαθεί να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση του εισοδήματος παραγωγών», καταλήγει.

ypaithros.gr



Δείτε επίσης:
 ^