Είδος πολυτελείας η σοκολάτα από το ράλι στις τιμές του κακάο

16.04.2024 | 14:40
Αγροτικά Νέα
Είδος πολυτελείας η σοκολάτα από το ράλι στις τιμές του κακάο

Διαμορφώνονται πλέον στα 10.800 δολάρια η ουγγιά, έχοντας αυξηθεί πάνω από 250% σε 12 μήνες - Αναμένεται νέος γύρος εξαγορών στον κλάδο

Οι κλιματολογικές αλλαγές, οι ασθένειες των φυτών και οι χαμηλές αποδοχές που προσφέρονταν για χρόνια στις φυτείες συλλογής κακάο με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν να δουλέψουν εκεί πολλοί εργαζόμενοι, είναι οι παράγοντες που αναμένεται να συνεχίσουν να προκαλούν προβλήματα στην παραγωγή, η οποία αυτή τη σεζόν αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 11%.

Πρόκειται για εξέλιξη που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών, οι οποίες μάλιστα βρίσκονται ξανά κοντά σε ιστορικά επίπεδα. Οι τιμές αυτές διαμορφώνονται πλέον στα 10.800 δολάρια η ουγγιά, έχοντας αυξηθεί πάνω από 250% μέσα στο διάστημα του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Το συνεχές ράλι των τιμών του κακάο έχει συμβάλλει κι αυτό στον πληθωρισμό των τροφίμων και έχει κάνει πολύ πιο ακριβές τις σοκολάτες και τα είδη σοκολάτας που καταναλώνονται στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Νέα δεδομένα

Πρόκειται για εξελίξεις που αλλάζουν τα δεδομένα στον κλάδο και στην αγορά, αφού οι συνθήκες έχουν αλλάξει και δεν πρόκειται να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς, λένε διεθνείς παράγοντες του κλάδου. Στο μέλλον, η σοκολάτα θα μοιάζει περισσότερο με μικρή πολυτέλεια, ανέφεραν στο Bloomberg υψηλόβαθμα στελέχη σοκολατοβιομηχανιών.

Επίσης οι συνθήκες αυτές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει γύρος εξαγορών στον κλάδο της σοκολάτας, επειδή πολλές μικρότερες κυρίως εταιρείες σε μέγεθος δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τον ανταγωνισμό και τις υψηλές τιμές.

Η συγκέντρωση του κλάδου βιομηχανίας ζαχαροπλαστικής θα επιταχυνθεί περαιτέρω από τις νέες αυξήσεις στην τιμή του κακάο, επειδή δεν θα μπορούν όλοι να μετακυλίσουν την αύξηση της τιμής στους καταναλωτές, ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο Bloomberg.

Η όλη κατάσταση δημιουργεί κινδύνους και για τους εργαζομένους στις βιομηχανίες αυτές. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ελβετία ο κλάδος σοκολάτας, μπισκότων και ζαχαροπλαστικής απασχολούσε περισσότερους από 250.000 εργαζομένους το 2020 και είχε εξαγωγές αξίας περίπου 14 δισεκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με τον εμπορικό όμιλο Caobisco που αντιπροσωπεύει περισσότερες από 13.000 εταιρείες του κλάδου.

Περίπου το 99% αυτών των μελών είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν την κλίμακα και την επιρροή των μεγαλύτερων εταιρειών οι οποίες μπορούν ως ένα βαθμό να απορροφήσουν τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών, αναφέρει το Bloomberg.

Πλέον έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι ανησυχίες για τη φερεγγυότητα ορισμένων μικρότερων τέτοιων ευρωπαϊκών εταιρειών που πιέζονται σημαντικά από τις αυξήσεις στις τιμές του κακάο αλλά και της ενέργειας για την παραγωγή σοκολάτας.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ



Δείτε επίσης:
 ^