Και τρία αυγά Τουρκίας...

02.10.2015 | 21:42
Απόψεις
Και τρία αυγά Τουρκίας...

 Του Γιάννη Κολλάτου

 Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, ο  Καρδιτσιώτης στρατηγός Πλαστήρας (και ο μόνος Θεσσαλός πρωθυπουργός στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας), όταν αντιμετώπισε μία χρονιά αυξημένης παραγωγής στα σιτηρά, προκειμένου να βοηθήσει τους αγρότες, αλλά και τη χώρα να βρει το χρόνο ώστε να οργανώσει τις εξαγωγές της, έδωσε εντολές  στην αεροπορία και άδειασαν προσωρινά τα υπόστεγα από τα αεροπλάνα, προκειμένου να βρεθούν αποθηκευτικοί χώροι, για την πλεονάζουσα σοδειά…

 Ασφαλώς 60 χρόνια μετά κάτι παρόμοιο δεν είναι εφικτό, αφού  φέτος οι αγρότες δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με το σκληρό σιτάρι που φέτος είχε εξαιρετικές τιμές, μέχρι και  τα 30 λεπτά το κιλό. Το κόστος αυτό βέβαια θα μετακυληθεί στην κατανάλωση, αφού οι αυξήσεις στο ψωμί και τα ζυμαρικά το χειμώνα θεωρούνται αναμενόμενες. Παρόμοια προβλήματα θα αντιμετωπίσει και η χειμαζόμενη κτηνοτροφία, καθώς το κόστος των ζωοτροφών θα γίνει απαγορευτικό.

 Όμως μία χώρα που προστατεύει στοιχειωδώς την παραγωγική της βάση, ιδιαίτερα στις μέρες μας που το ζητούμενο είναι το «κλείσιμο της ψαλίδας» στο εμπορικό ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών, πράττει τα αυτονόητα για την προστασία της εγχώριας παραγωγής. Υψώνει τείχη προστατευτισμού, οργανώνει το παραγωγικό της μοντέλο και δεν το απορρυθμίζει στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή της στον ΠΟΕ,  όπως το κάνουν πλέον όλες οι χώρες στη ζώνη συναλλαγών με την πατρίδα μας, με εξαντλητικούς φυτοϋγειονομικούς ελέγχους ,όπως το έκανε  η Ρωσία πριν το εμπάργκο και μας δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη διάθεση της κομπόστας ζητώντας ακόμη πιο αυστηρούς ελέγχους... Και φυσικά δεν παραδίδει στους δανειστές, γάλα και χοιρινό κρέας, μετά τη φέτα και τη συμφωνία τύπου NAFTA της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, ούτε την αμπελοκαλλιέργεια με την υπέρογκη  φορολογία του τσίπουρου

 Και δεν επιτρέπει για παράδειγμα την ανεξέλεγκτη εισαγωγή πατάτας από την Αίγυπτο με υπολείμματα καρκινογόνων φυτοφαρμάκων απαγορευμένων από την Ε.Ε., οι οποίες στη συνέχεια κάπου στο Θριάσιο πεδίο «βαφτίζονται» ελληνικές και πωλούνται στις λαϊκές αγορές! Ούτε καλαμποκιού από γειτονικές βαλκανικές χώρες, αμφιβόλου ποιότητας και με αφλατοξίνες, προκιμένου να συμπιέσουν οι έμποροι τις τιμές στην εγχώρια αγορά, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες.

 Είναι ενδεικτικό της παντελούς έλλειψης συντονισμού των υπουργείων με γνώμονα την προστασία της εγχώριας παραγωγής, πως ο ελληνικός στρατός εισάγει μήλα Ιταλίας σε κλούβες αμφιβόλου ποιότητας, ενώ τα ελληνικά μήλα π.χ. της Αγιάς παραμένουν απούλητα στα ψυγεία, ιδιαίτερα τα πράσινα gran smith μετά το Ρωσικό εμπάργκο, αχλάδια Ισπανίας, φιστίκια ή αμύγδαλα από Αραβικές χώρες ή από την Τουρκία, τα οποία κατά καιρούς έχουν ανιχνευτεί με καρκινογόνες  αφλατοξίνες…

 Η χώρα εισάγει από τη γειτονική Τουρκία ακόμη και αμπελόφυλλα συσκευασμένα για ντολμαδάκια, ενώ στην Ελλάδα σαπίζουν στους αμπελώνες γιατί δεν υπάρχει επιχειρηματική πρωτοβουλία αλλά και εργατικά χέρια να τα συγκεντρώσουν! Η Τουρκία βέβαια φροντίζει να εξάγει και πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, δημιουργώντας προβλήματα αποσταθεροποίησης το τελευταίο διάστημα, αλλά και υπερσυσσώρευσης στα νησιά, που είναι ανταγωνιστικά στον τουρισμό με τα μικρασιατικά παράλια... Και φυσικά μη λησμονούμε ότι η διάδοση του καταρροϊκού πυρετού που αφάνισε πέρυσι τα κοπάδια μας ήρθε από εισαγόμενα πρόβατα από Τουρκία σε μονάδες της Πελοποννήσου.

 Τα τελευταία χρόνια οι γείτονες, επεκτείνουν την παραγωγή ελαιολάδου στα μικρασιατικά παράλια (στην αιολική γη) και την παραγωγή πρόβειου τυριού που το βαφτίζουν φέτα, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος, από την εγχώρια  συρρίκνωση λόγω της οικονομικής κρίσης , αλλά και του καταρροϊκού, στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος.

 Με την Τουρκία για παράδειγμα οι εμπορικές συναλλαγές ανέρχονται στα 4,2 δις ευρώ ετησίως εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος είναι οι εισαγωγές Τουρκικών προϊόντων στη χώρα μας, οι οποίες ισοσκελίζονται από την εξαγωγή πετρελαιοειδών από τα ελληνικά διυλιστήρια, ενώ την ίδια ώρα 480 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα με 6 δις δολάρια, έναντι μόλις 30 εκατ. δολαρίων άμεσες επενδύσεις από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Είναι γεγονός πως από την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση  μόνος ωφελημένος στις εμπορικές συναλλαγές ιδιαίτερα νωπών προϊόντων είναι η Τουρκία. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι τα νησιά μας κατακλύζονται από φτηνά και αμφιβόλου ποιότητας και υγιεινής ζαρζαβατικά από τα θερμοκήπια στις ακτές της Λυκίας (Αττάλεια) με αποτέλεσμα η greek salad να είναι κατ’ ευφημισμό ελληνική αφού προέρχεται από αγγουράκι και τομάτα Τουρκίας…

 Η σύνδεση του τουριστικού μας προϊόντος με την ντόπια παραγωγή είναι ασφαλώς το ζητούμενο και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στις εξαγγελίες των κομμάτων αλλά στην πράξη δεν γίνεται κανένα βήμα για την προστασία της εγχώριας παραγωγής. Ακόμη και αυτό το ελληνικό σουβλάκι προέρχεται σε ένα μεγάλο ποσοστό (αν όχι εξ ολοκλήρου) από χοιρινά Ολλανδίας, Γαλλίας, Βελγίου και Δανίας, καθώς οι Έλληνες χοιροτρόφοι οδηγούνται στον αφανισμό, εξαιτίας έλλειψης πολιτικής για την προστασία του κλάδου, αλλά και του Ρωσικού εμπάργκο που έχει ρίξει τις τιμές χοιρινού εντός της ευρωζώνης στα εξευτελιστικά επίπεδα του 1 ευρώ το κιλό  ( η Τουρκία ως μουσουλμανική χώρα δεν καταναλώνει χοιρινό).  Μέχρι που ήρθε και το εξοντωτικό ΦΠΑ 23% για το ζων βάρος στη χοιροτροφία, ενώ το εισαγόμενο έχει 0%.

 Ο εμπορικός επεκτατισμός της γειτονικής χώρας, φαίνεται επίσης και στον τομέα του επίπλου, ιδιαίτερα σε μία πόλη όπως η Λάρισα, που κάποτε εθεωρείτο επιπλούπολη και τώρα οι επιχειρήσεις της μαραζώνουν, ενώ αρκετοί πλέον απόφοιτοι της σχολής τεχνολογίας ξύλου και επίπλου του ΤΕΙ Καρδίτσας, αναζητούν εργασία - αν δεν βρουν σε Ιταλία, Ισπανία- στη γειτονική Τουρκία!

 Το μόνο σταθερά εξαγώγιμο προϊόν της χώρας προς τη γειτονική Τουρκία είναι το εκκοκκισμένο βαμβάκι που σε ποσοστό πάνω από το 60% της εγχώριας παραγωγής καταλήγει στα κλωστήρια της και επανεισάγεται στη χώρα με τεράστια προστιθέμενη αξία ως τελικό προϊόν (ρούχο, τζιν, πετσέτα κλπ). Είναι δε χαρακτηριστικό και σε ότι αξία έχει από πλευράς συμβολισμού, πως οι φουστανέλες που χρησιμοποιούν οι τσολιάδες στην προεδρική φρουρά εδώ και πολλά χρόνια εισάγονται από κλωστήρια της Τουρκίας!!!

Δείτε επίσης:
 ^